Australierne foretrækker at beholde kongehuset

Skrevet af admin

01/02/2014

Dagens topnyheder

Der er gode nyheder for dronning Elizabeth og de andre kongelige i Storbritannien omme fra den anden side af Jorden.

Formelt er dronningen overhoved i Australien, og truslen mod monarkiet fra australske republikanere er blevet mindre.

En meningsmåling, som avisen Sydney Morning Herald citerer søndag, siger, at den australske befolknings støtte til republikanerne - altså de, der vil ud af monarkiet og have en præsident - falder.

39,4 procent svarer i målingen ja til, at de støtter, at Australien skal være en republik. 41,6 procent er imod, mens 19 procent svarer "ved ikke".

Avisen skriver, at opbakningen til republikanerne i ReachTEL-målingen er den laveste i 20 år.

I 1999 var der en folkeafstemning om, hvorvidt landet fortsat skal have den britiske monark som statsoverhoved, og da vandt royalisterne.

Ikke længe efter viste meningsmålinger imidlertid flertal for et republikansk Australien, men der var uenighed om, hvordan præsidenten skulle vælges.

I de senere år er støtten til kongehuset dog steget, og det er en glad leder af organisationen Australiere for et Forfatningsmæssigt Monarki, der kommenterer den seneste måling over for avisen.

- Det er en tidsindstillet bombe for republikanerne, for de har ikke investeringen i fremtiden, siger lederen, professor David Flint.

Det er en henvisning til, at blandt australiere mellem 18 og 34 år afviser 39,7 en republik, mens "kun" 35,6 procent støtter den republikanske idé.

Flint mener, at australiere i denne aldersgruppe ikke blot er uinteresseret i en republik.

De er tilhængere af monarkiet - delvist fordi der er noget stjernedrys over de unge i det britiske kongehus som prinserne William og Harry og hertuginde Catherine af Cambridge.

Geoff Gallop, formand for Australiens Bevægelse for Republik, siger, at "meningsmålinger kommer og går".

- Men vi er opmuntret af den støtte, vi får, og vor kampagne fortsætter, siger han.

/ritzau/