Australsk oppositionsparti rodes ind i betændt smuglersag

Skrevet af admin

17/06/2015

Mest læste i dag

Hverken Australiens konservative premierminister, Tony Abbott, eller Labors oppositionsleder, Bill Shorten, vil svare klart på, om de har betalt menneskesmuglere i et forsøg på at forhindre bådmigranter i at komme til landet.

I sidste uge kom det frem, at en person på et australsk flådefartøj angiveligt skulle have betalt 5000 amerikanske dollar til hver af de seks besætningsmedlemmer på en båd med migranter om bord.

Til gengæld for pengene lovede de formodede menneskesmuglere så at vende båden om og sejle til Indonesien.

Det er myndighederne i Indonesien, som har oplyst, at de tilbageholdt besætningen i slutningen af maj. Besætningsmedlemmerne har under afhøringer fortalt, at de blev betalt for at ændre kurs væk fra Australien.

Tony Abbott har ikke klart villet forholde sig til, om det er rigtigt, at Australien betaler menneskesmuglerne for at vende om. Han har blot understreget, at de australske myndigheder overholder reglerne.

- Jeg støtter vores myndigheder. Jeg underminerer dem ikke, sagde han ifølge The Sydney Morning Herald tirsdag.

Da historien kom frem, gik landets opposition hårdt til Abbott-regeringen i den spektakulære sag.

Men efter at The Sydney Morning Herald sidenhen har afsløret, at australske embedsmænd de seneste fire år - også under den tidligere Labor-regering - angiveligt har betalt personer involveret i menneskesmugling, er kritikken så godt som forstummet.

Labor-leder Bill Shorten vil gerne afvise, at man under den tidligere regering har betalt menneskesmuglere for at vende snuden den anden vej.

Men han ønsker ikke at forholde sig til spørgsmål om, hvorvidt man eksempelvis har betalt smuglerne for at droppe at sætte sejl eller for at få efterretninger.

Både Abbott og Shorten siger, at de ikke kan gå i detaljer af sikkerhedsmæssige årsager.

Ifølge dokumenter fra indonesisk politi, som ABC News har fået indsigt i, opsnappede det australske flådefartøj og en båd fra toldmyndighederne migrantbåden i internationalt farvand.

Herefter eskorterede man migrantbåden til australsk farvand, fordelte de 65 migranter på to træbåde, forsynede dem med mad samt redningsveste og gav besætningen penge og et kort med rutebeskrivelse mod Rote Island i det østlige Indonesien.

/ritzau/