Både pres og listesko over for Nordkorea

Adressen var dog tydelig, da den kinesiske præsident Xi Jinping på en erhvervskonference på den kinesiske ø Hainan søndag ifølge BBC sagde, at »ingen skal have lov til at kaste regionen eller hele verden ud i kaos af egoistiske hensyn«.

Xi Jingpings erklæring er værd at notere, da Kina er Nordkoreas eneste betydende allierede og største handelspartner, men kineserne har også med stigende frustration set på Nordkoreas krigeriskhed og skingre retorik.

På den anden side af Stillehavet besluttede det amerikanske forsvarsministerium i weekenden at udskyde en prøveaffyring af forsvarets interkontinentale missil Minuteman 3, som ellers var planlagt til onsdag. Missilet skulle efter planen have været sendt afsted fra Wanderbergbasen i Californien, men ifølge CNN har forsvarsministeriet udskudt afprøvningen for ikke at give anledning til misforståelser i Nordkorea og bidrage til at øge spændingerne.

De er i forvejen øget betydeligt, efter at nordkoreanerne har opstillet to affyringsklare mellemdistance-missiler på landets østkyst og truet med at angribe amerikanske mål, herunder stillehavsøen Guam, hvor USA har en stor fly- og flådebase.

Internationalt er der frygt for, at nordkoreanerne efter den 10. april vil foretage, hvad der vil blive betegnet som en test af et eller flere missiler op til 101-årsdagen for nationens grundlægger Kim Il-sungs fødsel 15. april

Japans forsvarsminister vil ifølge AFP om kort tid beordre landets militær til at skyde ethvert nordkoreansk missil ned, der kommer ind over japansk område, men ministerens beslutning vil ikke blive offentligt annonceret for ikke at opskræmme befolkningen, skriver AFP, der citerer japanske medier.

Sydkorea og USA har på sydkoreansk foranledning ifølge AFP også udskudt et planlagt årligt møde i de to landes fælles militærkommite, der skulle have fundet sted i Washington 16. april. Sydkorea ønsker helt åbenbart ikke at provokere Nordkorea, selv om årsagen til aflysningen af en talsmand for den sydkoreanske forsvarsstab forklares således:

»Beslutningen om at udsætte mødet er blevet taget på grund af den nuværende særlige situation i vores nationale forsvar,« siger talsmanden til nyhedsbureauet uden at uddybe.

Det neutrale Schweiz har i øvrigt meldt sig på banen og tilbudt sig i rollen som mægler mellem Nordkorea og de øvrige lande.

Ifølge Reuters har det schweiziske udenrigsministerium for et par dage siden rettet henvendelse til de nordkoreanske myndigheder og fremsat en tilbud om at »medvirke til at nedbringe spændingerne på den koreanske halvø«.

En af de væsentlige grunde, der får schweizerne til at tro på, at de kan spille en rolle som mæglere er, at den unge nuværende nordkoreanske præsident, Kim Jong-un, har studeret i adskillige år i Schweiz under et dæknavn, inden hans far og forgænger på posten, Kim Jong-Il døde sidste år.

 

Dagens Gossip