Bandt bomber om halsen på gidsler

Mange af de udenlandske gidsler, der blev taget til fange ved onsdagens gidselaktion i Algeriet, blev bagbundet og fik sprængladninger om halsen.

De blev desuden tvunget ind i køretøjer fyldt med bomber, fortæller filippinske gidsler, som er undsluppet dramaet i Sahara-ørkenen.

Ruben Andrada var netop begyndt i sit nye job på gasanlægget In Aménas, da han sammen med en stor gruppe af ansatte blev angrebet af militante islamister onsdag morgen, fortæller hans kone.

- Gidseltagerne sagde, at de ville hævne Algeriets støtte til den franske militæroperation i Mali, siger hustruen Edelyn til filippinsk radio lørdag.

Andrada blev senere befriet og har i telefonen fortalt sin kone om de rædselsfulde døgn.

- Han fortalte, at de placerede en bombe om halsen på ham. Som en halskæde. Heldigvis eksploderede den ikke, fortæller Edelyn Andrada.

En anden filippiner, Jojo Balmaceda, som var ansat på anlægget for den britiske oliegigant BP, fortæller, hvordan han og tre andre filippinere blev mødt af de tungt bevæbnede terrorister, da de mødte på arbejde.

Mændene blev bagbundet og placeret i en lastbil sammen med flere japanske og malaysiske gidsler, skriver netavisen GMA.

Det lykkedes Balmaceda at flygte, da lastbilen blev ramt af en eksplosion, men han blev selv ramt af et skud.

- Jeg løb alt, hvad jeg kunne, for jeg var bange for, at lastbilen ville eksplodere. Så mistede jeg bevidstheden og vågnede op på hospitalet, fortæller filippineren.

De filippinske myndigheder oplyser lørdag, at 34 filippinske statsborgere er fløjet ud af Algeriet.

Det vides ikke, om nogen filippinerne er dræbt eller fortsat holdes som gidsler.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip