Banebrydende opdagelse: Test af lugtesans og syn kan afsløre Alzheimers tidligt

En nedsat evne til at identificere lugte kan være tegn på udvikling af kognitiv svækkelse og Alzheimers sygdom, mens undersøgelser af øjet kan tyde på ophobning af beta-amyloid.

Beta-amyloid er et protein i hjernen, der er tæt forbundet med Alzheimers.

Det viser resultaterne af fire videnskabelige forsøg, som i dag fremlægges på Alzheimer’s Association International Conference® 2014 (AAIC® 2014) i København.

I to af undersøgelserne blev den nedsatte evne til at identificere lugte forbundet med tab at hjernens funktion og gradvis udvikling af Alzheimers sygdom.

I to andre studier påvises det for det første, at mængden af beta-amyloid i øjet har en signifikant forbindelse med mængden af beta-amyloid i hjernen, og for det andet gav det forskerne mulighed for præcist at identificere mennesker med Alzheimers sygdom i undersøgelserne.

Læs også: Denne mand har Alzheimers - se hvad hans hjerte aldrig glemmer her

“Set i lyset af Alzheimers hastige vækst på globalt plan, er der et stadigt stigende behov for enklere og mindre invasive diagnostiske tests, som kan identificere risikoen for Alzheimers langt tidligere i sygdomsforløbet,” siger Heather Snyder, Ph.D, og direktør for medicinsk forskning i amerikanske Alzheimer’s Association.

Hun mener, at muligheden for at diagnosticere Alzheimers tidligt og dermed sætte gang i en behandling er yderst interessant.

”Der er ingen tvivl om, at det er nødvendigt med mere forskning i brugen af Alzheimers biomarkører, fordi en tidlig påvisning af sygdommen er afgørende for en hurtig indgriben og forebyggelse. Alt sammen i takt med at nye behandlingsmetoder bliver tilgængelige. De fire studier, som netop er blevet fremlagt på AAIC, viser alle forskellige metoder til en tidlig påvisning af Alzheimers,” fortæller Heather Snyder.

 

Dagens Gossip