Fremover vil der oftere stå »Made in Bangladesh« i nakken på os danskere. For danske modevirksomheder bruger i stigende grad bangladeshiske fabrikker, når tekstiler skal forvandles til T-shirts, toppe og sweaters, og sidste år importerede vi for knap 2,4 mia. kroner fra Bangladesh. Beløbet er næsten tre gange så stort som i 2008, og det er blandt andet favoritten Kina, der må se ordrerne suse til Bangladesh i stedet.
»Virksomhederne søger hele tiden nye steder, hvor de kan producere mest effektivt. Og i takt med, at Kina, der står for langt størstedelen af produktionen, bliver dyrere, så søger man nye græsgange,« siger international chef Michael Hillmose fra brancheforeningen Dansk Mode & Textil.
I 2012 importerede vi beklædningsdele fra Kina for knap 9,3 mia. kroner, hvilket er næsten 100 mio. kroner mindre end 2011. På andenpladsen ligger Tyrkiet, hvorfra vi hentede tøj for en værdi af tre mia. kroner sidste år, hvilket var en stigning på næsten 300 mio. kroner fra året før.
»Der vil gå mange år, før Kina bliver vippet af førstepladsen. Men Bangladesh kan meget vel hale ind på Tyrkiet og overtage andenpladsen inden for de næste år,« vurderer Michael Hillmose.Opfordrer til at blive
I Bangladesh lokker lave lønomkostninger de danske og internationale virksomheder til. Men omvendt kan katastrofer som den på Rana Plaza i slutningen af april, hvor knap 1.200 arbejdere på en syfabrik omkom, skræmme firmaerne væk. Og det er synd, mener lektor fra CBS Kim Sundtoft Hald, der blandt andet har speciale i leverandørstyring.
»Bangladesh er et umodent produktionsland, der nok skal byde virksomhederne flere udfordringer. Men det skal ikke afholde dem fra at være til stede derude, for man kan ikke påvirke Bangladesh til at blive et bedre sted for befolkningen eller medarbejderne, hvis man reagerer ved at trække sig ud,« siger han og henviser til debatten efter katastrofen, hvor internationale virksomheder skrev under på en juridisk bindende aftale om at forbedre forholdene for de bangladeshiske arbejdere, mens de danske virksomheder meldte hus forbi:
»Vi ser ofte, at problemet opstår, når man på den ene side er barsk i sine prisforhandlinger over for leverandørerne, og på den anden side gerne vil have dem til at være mere socialt ansvarlige. Men det handler om mere end bare løn, og rationelle virksomheder i dag tænker udover omkostninger også den sociale dimension ind.«Nye produktionslande
Ifølge en opgørelse fra Danmarks Statistik falder den danske import fra lande som Thailand og Hong Kong. Samtidig har Michael Hillmose store forventninger til lande som Cambodia, Vietnam og Myanmar (tidligere Burma). Sidste år importerede danske virksomheder for 123 mio. kr. fra Cambodia og en halv mia. kr. fra Vietnam.
»Det kan sagtens fordobles inden for kort tid. Det handler bare om, at en til to danske virksomheder lægger deres ordrer her. Det er spændende lande rent produktionsmæssigt,« siger han.