Banker får kritik for at være overforsigtige

Det er brancheorganisationen Dansk Erhverv, som i Børsen fremsætter kritikken af bankerne, efter at en undersøgelse blandt organisationens medlemmer har vist, at hver femte virksomhed inden for de seneste tre måneder enten har fået nej til et banklån eller har opgivet på forhånd.

»Hvis nogen siger, der ikke er en kreditklemme, så residerer de ikke på planeten jorden,« siger direktør i Dansk Erhverv, Christian Ingemann, til Børsen.

Professor Niels Westergård-Nielsen fra Aarhus Universitet er enig.

»Der er en kreditklemme, som skyldes, at kravene til bankerne er gået for vidt. Tidligere gav bankerne for mange lån, men nu er pendulet svinget over, og de giver for få lån. Vi får et meget sikkert banksystem, men vi dør alle undervejs,« siger han til Børsen.

Ifølge Nationalbankens tal er finanssektorens udlån til erhvervslivet faldet med 73 milliarder kroner siden finanskrisen ramte i september 2008.

I Finansrådet afviser man, at der er tale om en kreditklemme, og cheføkonom Niels Storm Stenbæk siger, at faldet i udlån skyldes de 90 milliarder kroner, som bankerne har tabt på deres erhvervskunder under krisen.

»Korrigerer man for det, er udlånet til erhvervskunder steget siden finanskrisen,« siger cheføkonomen til Børsen.

Nationalbanken er i øjeblikket ved at undersøge, om Danmark er ramt af en kreditklemme eller ej. Ifølge Jyllands-Postens oplysninger ventes undersøgelsen offentliggjort midt i juni.

 

Dagens Gossip