Banker presser renten op på nye lån

I juni var renten gennemsnitligt 6,3 procent - 0,1 procentpoint højere end i maj - og den opadgående bevægelse begyndte allerede i marts, hvor renten lå på 5,5 procent. Det viser den rentestatistik, som Nationalbanken har offentliggjort torsdag formiddag.

Mindre stringent er udviklingen i erhvervsudlånet, som faldt til 1,3 procent i gennemsnitlig rente i maj, men gjorde et hop til 1,9 procent i juni-statistikken.

Mens det altså bliver dyrere at optage lån i banken, viser tal fra Danmarks Statistik, at danskerne er begyndt at skrue ned for den opsparingsiver, efter at have sparet mere og mere op hver eneste måned gennem en længere periode.

I juni faldt husholdningernes opsparing med 11 milliarder kroner til 847 milliarder kroner fra alle tiders højeste niveau. Baggrunden er de begyndende positive meldinger, der begynder at komme fra virksomhederne og dansk økonomi generelt, vurderer Johan-Juul Jensen, forbrugerøkonom i Nykredit.

»Det handler om, at den usikkerhed, der hidtil har haft et godt tag i danskerne efter flere års krise, tilsyneladende er ved at slippe taget. Vi ved, at det vigtigste for forbrugertilliden ikke er, hvor meget den enkelte har stående på sin bankbog, men om han eller hun kan føle sig tryg i sit arbejde og tryg med sin økonomi i tilfælde af arbejdsløshed," siger Johan Juul Jensen.

Tirsdag viste nye tal for forbrugertilliden, at danskerne er ved at være mentalt parate til at bruge penge igen. Og der er noget at spendere. Ifølge Nykredits analyse har hver danske ri gennemsnit en opsparing i banken på mere end 150.000 kroner.

De vil hurtigt få ben at gå på og løfte privatforbruget med to milliarder kroner allerede i dette kvartal, vurderede Danske Bank i en analyse onsdag.

 

Dagens Gossip