Bankernes dårlige udlån historisk høje

»Det viser, at krisen har været meget hård, og at det danske hjemmemarked har været hårdt ramt. Det er klart, at det har påvirket bankerne. Især landbrug og erhvervsejendomme, men også bygge- og anlægsbranchen har været hårdt ramt,« siger Niels Storm Stenbæk, cheføkonom i Finansrådet.

Avisens gennemgang af bankernes årsregnskaber viser, at de 10 største banker netop nu har 80 milliarder kroner stående på en tabskonto, som skal betale for de konkurser og tvangsauktioner, som forventes at komme inden for den nærmeste fremtid.

Bankerne har således udlån for 62 milliarder kroner, som er klassificeret som dårlige, men som de ikke har nedskrevet på endnu.

»Det er en alvorlig usikkerhedsfaktor. Det er jo udlån, som bankerne risikerer at skulle nedskrive på, hvis der ikke snart kommer mere gang i samfundsøkonomien,« siger professor Caspar Rose fra Copenhagen Business School.

Udviklingen med flere dårlige lån er dog naturlig, mener Danske Bank.

»Der sker jo det under en krise, at både privatpersoner og erhvervsdrivende tærer på deres formue for at overleve. Efterhånden, som den forsvinder, stiger bankernes risiko, og så bliver udlånet klassificeret som værdiforringet,« siger Henrik Ramlau-Hansen, der er økonomidirektør i Danske Bank.

Man skal dog ikke overfortolke betydningen af, at der fortsat er så mange dårlige udlån, som bankerne ikke har nedskrevet på, mener økonomidirektøren, og det synspunkt støttes af Caspar Rose.

»Bankerne skal foretage en objektiv vurdering af udlånet. Men intet i denne verden er objektivt identificerbart, så måske er der i virkeligheden knap så mange problematiske udlån,« siger Caspar Rose til Jyllands-Posten.

 

Dagens Gossip