Barack Obama fyrer skattechef efter skandale

Præsidenten siger onsdag, at finansminister Jack Lew, har bedt om og fået en afskedsbegæring fra skattechef Steven Miller.

»I lyset af omstændighederne i denne sag, er det vigtigt at indsætte en ny ledelse, der kan sørge for at troværdigheden genskabes,« sagde Obama

Præsidenten, der har afvist Republikanernes forsøg på at fedte ham ind i skandalen, lovede også at arbejde sammen med Kongressen for at skabe et bedre tilsyn med skattemyndighederne.

Obama sagde, at de beviser på misbrug i skattevæsnet, der blev afsløret tirsdag var »utilgivelige«.

»Amerikanerne har ret til at være vrede over det, og jeg er vred over det,« sagde Obama efter et møde i Det Hvide Hus med topembedsmænd fra skattevæsnet.

»Jeg vil ikke tolerere den slags opførsel hos nogen myndigheder og slet ikke i IRS,« fortsatte præsidenten.

Skandalen brød ud, da det kom frem, at det tilsyneladende har været en praksis i skattevæsenet at udskille bevægelser, som indeholdt navne som »Tea-Party« eller »Patriot«, i en særlig afdeling og så begynde en udspørgen om organisationens forhold, baggrund og motiver, som ingen andre grupper blev udsat for.

Der var en veldefineret praksis med udelukkende at undersøge højrefløjen, mens andre grupper aldrig blev kontrolleret.

I en rapport, som blev afleveret onsdag, og som er foretaget af det amerikanske finansministeriums undersøgelsesgruppe, hed det, at »en ineffektiv ledelse allerede i 2010 tillod en upassende praksis med kriterier, der fik lov til at bestå i 18 måneder, og som resulterede i betydelige forsinkelser i ansøgningsprocedurer og dermed en unødvendig udspørgen af særlige organisationer, der søgte om at blive godkendt af skat«.

En stærk kritik af en myndighed, som i den grad forventes at være upolitisk.

Det store spørgsmål er nu, om der på nogen måde kan trækkes tråde til demokratiske politikere eller for den sags skyld til Det Hvide Hus. Det er der intet, der tyder på. Men sagen er alvorlig nok, fordi den første rapport sandsynliggør, at der er truffet en række beslutninger, som udelukkende har været rettet mod højrefløjen.

Obama er også stærkt presset af en anden sag, der rammer dybt ned i en journalistiske kildebeskyttelse. Det amerikanske nyhedsbureau AP har fået en række telefonudskrifter konfiskeret af myndighederne.

AP har mistanke om, at det amerikanske forsvarsministerium forsøger at finde ud af, hvem der har lækket en række oplysninger til bureauet om en terroraktion i Yemen. Denne sag er også ved at eksplodere for Obama, fordi det er første gang, at en siddende administration foretager en så gennemgribende undersøgelse af journalisters kilder.

 

Dagens Gossip