Barfoed: Thatcher var en inspiration for mig

Knap 34 år senere er hun død, 87 år gammel, og Lars Barfoed husker den konservative Jernlady som en af de »helt store skikkelser i moderne, europæisk konservatisme«.

»Som ung konservativ fulgte jeg selvfølgelig meget med i hendes taler og den meget beslutsomme måde, som hun drev Storbritannien på i de år, hun stod i spidsen,« siger Lars Barfoed (K) til Berlingske Nyhedsbureau.

»Hun har i høj grad været en inspiration for os konservative i Danmark med de ting, hun med stort mod gennemførte i sin tid som premierminister,« siger han.

Han peger blandt andet på Margarets Thatchers opgør med de »alt for magtfulde« fagforeninger i Storbritannien samt hendes gennemførelser af privatiseringer. Det har været en vigtig inspirationskilde for De Konservative i Danmark, lyder det.

»Der er ingen tvivl om, at hun var en af de første, der for alvor stod i spidsen for at styrke den private sektor og det private initiativ. Hun havde den klare opfattelse, at det er det private initiativ, der skal drive udviklingen i samfundet og ikke det offentlige,« siger Lars Barfoed.

»Det har i høj grad sat sig spor i det, De Konservative i Danmark står for i dag. Det var et af de første steder, hvor man så en konservativ leder, der med stor beslutsomhed gik den vej og imod den stigende socialdemokratiske indflydelse på samfundsudviklingen, man ellers havde set i Europa,« siger han.

På det personlige plan er Lars Barfoed også berørt af dødsfaldet.

»Det gør selvfølgelig et stort indtryk, når så markant en leder går bort, og det er med stort vemod, at jeg hører det. Men det giver samtidig lejlighed til at mindes de store sejre og resultater og den store indflydelse, hun havde. Ikke bare i Storbritannien, men langt ud over landets grænser,« siger den konservative formand.

Margaret Thatcher døde mandag som følge af et slagtilfælde. Hun var britisk premierminister fra 1979 til 1990.

 

Dagens Gossip