Begge fløje afkræver svar fra Holger K. Nielsen

Det er nemlig ikke sikkert, at Danmark nogensinde ser pengene igen, selv om der i teorien skulle komme en stor skattebetaling tilbage fra projekterne efter 20 år.

»Danmark er sikker på at give skattefradraget, men Danmark er ikke sikker på at modtage skattebetalingen, hvis der ikke er nogen penge at betale med efter 20 år,« siger Inge Nilsson, statsautoriseret revisor og skatterådgiver i SkatteInform.

Hun mener, at der er så mange risici involveret i solprojekterne, at det er »højst usikkert«, om den betaling falder.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har i første omgang sagt, at han vil bede Skat følge udviklingen i danske investeringer i udenlandske solcelleparker. Men omfanget skal klarlægges med det samme, og det skal undersøges, om konstruktionen er hensigtsmæssig. Det understreger både Venstre og Enhedslisten, der begge er på vej med at række spørgsmål, som skatteministeren skal svare på.

»Det er ikke nok bare at følge det. Konstruktionen skal undersøges for at få afklaret, om det er hensigtsmæssigt eller ikke hensigtsmæssigt. Jeg vil spørge ind til, om der bliver taget initiativ til at sikre sig, om der er tale om et skattehul eller ej. Det må være i alles interesse at få afklaret. Det må skatteministeren sørge for,« siger Torsten Schack Pedersen, skatteordfører for Venstre.

På den anden fløj i Folketinget hos Enhedslisten lyder et lignende krav til skatteministeren. I Enhedslisten er klima- og energiordfører Per Clausen dog allerede ret sikker på, at der er tale om en skattefidus, som bør lukkes.

»Det har at gøre med nogle skatteregler, der fungerer uhensigtsmæssigt. Det ligner et skattehul, som vi bør lukke. Skatteministeren skal undersøge den her sag. Vi vil stille spørgsmål om, hvor stort omfang det har, hvornår ministeren forventer at have overblik, samt om ministeren er indstillet på at lave et indgreb, da det er en uhensigtsmæssig måde at give skattefradrag på,« siger Per Clausen.

Reaktionerne kommer, efter at Berlingske tirsdag kunne fortælle, at danske velhaveres investeringer i udenlandske solparker gennem ti mand store kommanditselskaber (K/S) er eksploderet – vel at mærke med danske skattefradrag som en del af finansieringen.

En analyse af de danske K/S-investeringer viste tidligere på året, at solinvesteringerne kan nå op på omkring 1,2 mia. kroner i år, hvilket vil give investorerne ret til afskrivninger på så meget som 300 mio. kroner i år.

Hvad omfanget reelt er, har Skat ikke overblik over. Gennem frivillige indberetninger har Skat dog »en indikation« af omfanget og mener ikke umiddelbart, at der er et problem. Skat ved dog ikke, hvor stor en del af markedet, der giver frivillige indberetninger, så usikkerheden er stor.

Holger K. Nielsen var igen tirsdag til sommergruppemøde i SF og stillede derfor ikke op til interview med Berlingske.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip