Belgisk eks-minister: Håbløshed skaber hellige krigere

Det er svært præcist at sige, hvorfor så mange unge belgiske muslimer rejser til Syrien for at blive hellige krigere.

Men fattigdom, mangel på arbejde og trøstesløse fremtidsudsigter kan være en forklaring på, at Belgien er storleverandør af unge muslimer til ekstremistiske bevægelser som Islamisk Stat.

Det mener den tidligere belgiske justitsminister Laurette Onkelinx.

- Fortvivlelse er helt sikkert en af de vigtigste forklaringer, siger hun til tv-selskabet RTBF.

- Når du er fortvivlet, når du ikke har nogen fremtid, er du et meget lettere bytte for hadprædikanter, tilføjer hun.

Matthew Levitt fra det amerikanske Washington Institute har studeret fænomenet under flere besøg i Belgien.

- Vi har set Belgien være i centrum af begivenhederne i et godt stykke tid. Du kan se det bare ved at spadsere rundt i hovedstaden, siger han.

Bruxelles er mest kendt som hovedkvarter for EU, men man skal ikke bevæge sig ret langt væk fra EU-institutionernes perfekte glas- og stålbygninger, før en anden virkelighed dukker op.

I forstaden Molenbeek dominerer nedlagte industribygninger og nedslidte huse. Ledigheden blandt unge mellem 18 og 25 år er helt oppe i nærheden af 50 procent.

Og det er blandt andet i de fattige kvarterer af Bruxelles, at frøene til vrede og had bliver sået, mener tidligere justitsminister Laurette Onkelinx.

Blandt de industrialiserede lande har Belgien ifølge OECD en af de højeste andele af unge, som ikke er i arbejde, under uddannelse eller i praktik.

I forhold til befolkningens størrelse har Belgien rekord i antallet af "Syrien-krigere", og i faktiske tal er Belgien nummer tre efter langt større lande som Storbritannien og Frankrig.

Næsten 300 personer med belgisk pas menes fra slutningen af 2011 til december 2013 at være rejst til Syrien for at kæmpe side om side med jihadister ifølge International Centre for the Study of Radicalisation.

Aktuelt menes 170 belgiere at være i Syrien, skønner den belgiske regering. Andre 40 menes at være blevet dræbt i det borgerkrigsramte land.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip