Bersani: Kun mentalt syge vil styre Italien

Italiens centrumvenstre-leder Pier Luigi Bersani, der kæmper mod tiden for at få dannet en ny regering, siger, at kun en mentalt syg person ville have lyst til at være regeringschef i Rom.

Udtalelsen blev fremsat i en pause i de løbende forhandlinger onsdag med forskellige politiske partier, som måske vil kunne gå med i en koalition, inden en tidsfrist for en regeringsdannelse udløber.

- Kun en mentalt syg person kunne have et stærkt ønske om at komme til at regere på netop dette tidspunkt, siger Bersani, som især fører forhandlinger med protestbevægelsen 5 Stjerner, som han har gjort adskillige forsøg på at overtale til et samarbejde - men uden held indtil videre.

- Jeg vil gerne gøre det klart: Jeg er parat til at påtage mig et stort ansvar, men jeg appellerer også til andre om at bære lidt af det selv, siger han.

Italien er ramt af den længste recession i 20 år, og navnligt unge er ofre for arbejdsløsheden, som var oppe på næsten 39 procent i januar. Økonomien ventes at skrumpe yderligere med 1,3 procent i år.

- Det står klart, at den politiske ustabilitet ikke hjælper på det hele, siger økonomen Marcello Messori, der er professor ved Luiss Universitetet i Rom.

- Der er grund til at være dybt bekymret for, at økonomien vil komme til lide meget under den fastlåste politiske situation, pointerer han.

Bersani, der er leder af det venstreorienterede Demokratisk Parti, vandt valget i februar, men fik ikke stemmer nok til at danne regering.

Bersani ventes torsdag eller fredag at melde tilbage til præsident Giorgio Napolitano, hvordan hans planer for en regering ser ud. Hvis præsidenten ikke bliver overbevist, vil han kunne indsætte et midlertidigt forretningsministerium for at få gennemført de vigtigste reformer.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip