Besværlig milliardær køber stor bid af Apple

Apple har fået et potentielt problem på halsen, efter at aktivistinvestoren og mangemilliardæren Carl Icahn har købt »en stor portion« aktier i selskabet - med ønske om at få penge ud af Apples bugnende kasse.

Den 77-årige Carl Icahn, der aldrig går stille med dørene, mener, at Apple-aktien er »ekstremt undervurderet« og ønsker, at Apple skal købe flere af sine egne aktier tilbage, så aktiekursen igen kan komme op på 700 dollars. Han ejer ifølge amerikanske medier nu aktier for over en milliard dollars i Apple og skal således være en af de største aktionærer i selskabet, som har hovedkvarter i Cupertino på den amerikanske vestkyst. Carl Icahn selv vil ikke oplyse, hvor stor hans ejerandel er.

Har talt med Apples topchef

Carl Icahn siger, at han har haft en »behagelig« samtale med Apples topchef Tim Cook, og at han snart igen vil tale med ham.

Apple-aktien er siden højdepunktet i september 2012 på 702 dollars pr. styk faldet i værdi med 30 procent. Icahns offentliggørelse af sin investering gav dog et pænt løft til aktien, da mange ser det som en tillidserklæring til Tim Cook. Den nåede det højeste niveau i seks måneder, nemlig 494,66 dollars, og løftede dermed Apples værdi med 13 milliarder dollars på en dag.

Carl Icahn er dog ikke en nem herre at bide skeer med. Det har bl.a. den amerikanske mobilproducent Motorola tidligere oplevet, ligesom Icahn i øjeblikket er midt i et slagsmål, der skal forhindre Michael Dell i at købe sit PC-selskab, Dell, tilbage gennem en afnotering fra børsen. Han ejer dog også, uden sværdslag, 10 procent af internetfilmtjenesten Netflix.

Pengekassen bugner

Apple siger i en udtalelse i forbindelse med Icahns udmelding, at »vi værdsætter alle vore aktionærers interesse og investeringer. Tim havde en meget positiv snak med hr. Icahn i dag«.

Apple lovede i april 2013, at aktionærerne frem til slutningen af 2015 vil få 100 milliarder dollars tilbage gennem at øge udbyttet og købe aktier tilbage. Det skete efter pres fra en anden investor, David Einhorn fra Greenlight Capital. Apples pengekasse bugner nemlig med næsten 147 milliarder dollars i kontanter og andre kortfristede investeringer.

Men kun omkring 40 milliarder dollars af pengene befinder sig i USA. Store summer er holdt uden for USA for at undgå at skulle betale amerikansk skat. Men det er samtidig penge, som bl.a. EU-landene har et godt øje til, fordi Apple tilsyneladende har bygget sin selskabskonstruktion op, så man undgår at betale skat, hvor den er højest.

Apple presses af konkurrenter

Apples værdi er raslet ned, og der er øget kritik af, at selskabet mangler stifteren Steve Jobs' evne til konstant fornyelse. Apple solgte godt nok flere iPhone-telefoner end forventet i 2. kvartal 2013, men folk vælger de ældre modeller, som Apple ikke tjener så meget på, og salget af Apples iPad-tavle-PCer er direkte gået tilbage. Det er navnlig mobiltelefoner og tavlecomputere med Googles styresystem Android, som presser Apple. Nye tal fra analysehuset IDC viser, at 79,3 procent - eller fire af fem - af alle leverede smartphonetelefoner i verden i 2. kvartal kom med Android. Apples markedsandel er faldet til 13,2 procent.

Apple ventes 10. september at offentliggøre en ny udgave af sin iPhone, en iPhone 5S, samt en lavprisudgave, målrettet udviklingsmarkederne.

Ifølge Forbes Magazine er Carl Icahn god for omkring 20 milliarder dollars.

Tim Cook har stået i spidsen for Apple, siden Steve Jobs døde i oktober 2011.

 

 

 

 

Dagens Gossip