Bevæbnede mænd dræber fem kurdiske soldater i Irak

Angrebene er de seneste i en stribe voldshandlinger i Irak, der har pustet til bekymringen om, at landets sikkerhedsproblemer er ved at udvikle sig til en regulær sekterisk konflikt, hvor kurdere, shia- og sunnimuslimer fortsat strides om magtfordelingen efter afsættelsen af Saddam Hussein i 2003.

Søndagens angreb mod kontrolposten fandt ifølge Reuters sted i byen al-Zad. I et andet angreb søndag dræbte bevæbnede mænd to personer ved en politikontrolpost i byen Mosul i den nordlige del af Irak, mens tre personer mistede livet ved en bombeeksplosion på et fiskemarked i byen Taji, der ligger 20 kilometer nord for Bagdad. Yderligere tre personer blev dræbt, da en bombe sprængte tæt ved et hus tilhørende et militsmedlem, der har opbakning fra den irakiske regering. I den sydlige by Hilla blev en imam skudt og dræbt af bevæbnede mænd, ligeledes søndag.

De sekteriske spændinger i landet er eskaleret i den seneste tid. Moskéer, fodboldbaner, travle handelsgader og caféer, hvor folk samles efter aftenmåltidet iftar, der markerer afslutningen på dagens faste i ramadanen, har været særligt udsatte for angreb.

Ramadanen er muslimernes hellige måned, men i den sekteriske voldsspiral, der plager Irak, udnytter terroristerne netop ramadanen til at ramme modparten så hårdt som muligt. Lørdag eksploderede adskillige bilbomber i Bagdad i travle forretningsgader og efterlod 67 døde mænd, kvinder og børn på gaderne.

Det stigende antal voldshandlinger har fået FNs særlige udsending i Irak, Martin Kobler, til at udtale, at ramadanen »bør være en tid for åndelighed og tilgivelse i stedet for stigende vold og splittelse,« skriver Reuters.

BNB

 

Dagens Gossip