Birthe Rønn fik »klar advarsel« i sag om statsløse

29/05/2013 15:04

BNB

Nyheder
Sådan lød forklaringen fra tidligere afdelingschef i Integrationsministeriet, Kim Lunding, onsdag formiddag i Statsløsekommissionen. Mindst fire gange i løbet af et halvt års tid i 2008/2009 gik der en advarsel op til ministeren og hendes daværende departementschef, Claes Nilas, forklarede Kim Lunding.»Vi har sagt det meget klart. 4. august, 18. august og 23. januar sagde vi helt klart, hvad vores opfattelse er, og den er, at vi skal rette ind,« sagde den centrale embedsmand.Men i stedet ønskede Birthe Rønn Hornbech ifølge Kim Lundings opfattelse, at man første skulle høre de andre nordiske lande, hvordan de behandler statsløses sager i henhold til de internationale konventioner.»Da vi får tilbagemeldingen er vi rystede, og vi sender en advarsel til ministeren, der ikke kan misforstås. 16. februar er situationen alvorlig. Vi siger, at »det her, du vil, kan være i strid med konventionen«,« sagde Kim Lunding.Birthe Rønn Hornbech har selv i Statsløsekommissionen forklaret, at hun i august 2008 blev chokeret, da hun fik beskeden om, at der blev begået konventionsbrud i hendes ministerium, og hun forventede ifølge sin egen forklaring, at hendes embedsværk ville rette ind, samt at Folketinget blev orienteret. Det skete imidlertid først i 2010.Men i 2009 holdt Rønn ifølge Kim Lunding på, at man skulle undersøge det såkaldte nordiske spor, inden Folketinget blev orienteret.»Min konstatering er, at ministeren har stået fast, og så må vi have overstået det nordiske ministermøde,« sagde Kim Lunding.Onsdag eftermiddag er det tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) tur til at vidne for Statsløsekommissionen.Kommissionen skal undersøge, hvordan en lang række statsløse personer i strid med internationale konventioner kunne få afslag på dansk statsborgerskab, og hvem i den politiske top, der i givet fald har kendt til ulovlighederne.Sagen kostede Birthe Rønn Hornbech ministerposten i marts 2011.

Mest læste i dag

Sådan lød forklaringen fra tidligere afdelingschef i Integrationsministeriet, Kim Lunding, onsdag formiddag i Statsløsekommissionen. Mindst fire gange i løbet af et halvt års tid i 2008/2009 gik der en advarsel op til ministeren og hendes daværende departementschef, Claes Nilas, forklarede Kim Lunding.

»Vi har sagt det meget klart. 4. august, 18. august og 23. januar sagde vi helt klart, hvad vores opfattelse er, og den er, at vi skal rette ind,« sagde den centrale embedsmand.

Men i stedet ønskede Birthe Rønn Hornbech ifølge Kim Lundings opfattelse, at man første skulle høre de andre nordiske lande, hvordan de behandler statsløses sager i henhold til de internationale konventioner.

»Da vi får tilbagemeldingen er vi rystede, og vi sender en advarsel til ministeren, der ikke kan misforstås. 16. februar er situationen alvorlig. Vi siger, at »det her, du vil, kan være i strid med konventionen«,« sagde Kim Lunding.

Birthe Rønn Hornbech har selv i Statsløsekommissionen forklaret, at hun i august 2008 blev chokeret, da hun fik beskeden om, at der blev begået konventionsbrud i hendes ministerium, og hun forventede ifølge sin egen forklaring, at hendes embedsværk ville rette ind, samt at Folketinget blev orienteret. Det skete imidlertid først i 2010.

Men i 2009 holdt Rønn ifølge Kim Lunding på, at man skulle undersøge det såkaldte nordiske spor, inden Folketinget blev orienteret.

»Min konstatering er, at ministeren har stået fast, og så må vi have overstået det nordiske ministermøde,« sagde Kim Lunding.

Onsdag eftermiddag er det tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) tur til at vidne for Statsløsekommissionen.

Kommissionen skal undersøge, hvordan en lang række statsløse personer i strid med internationale konventioner kunne få afslag på dansk statsborgerskab, og hvem i den politiske top, der i givet fald har kendt til ulovlighederne.

Sagen kostede Birthe Rønn Hornbech ministerposten i marts 2011.