Blå blok vil udvide dna-register

Da Dansk Folkeparti i november indkaldte justitsminister Morten Bødskov (S) til samråd, stod partiet alene med ønsket om at udvide politiets dna-register.

Men inden ministeren torsdag eftermiddag skal i den varme stol, har DF fået støtte fra både Venstre og De Konservative.

De ønsker nu at se på mulighederne for at fjerne en to år gammel lov, der betyder, at dna-profiler fra sigtede eller tiltalte, som ikke er blevet dømt, skal slettes fra politiets arkiver efter 10 år.

En lov, som Venstre og De Konservative som regeringspartier selv indførte i 2010.

- Eksperterne sagde, at man efter en dom fra Menneskerettighedskommissionen skulle slette alle dna-profiler efter 10 år. Jeg protesterede, men eksperterne sagde, at vi var nødt til at gøre det. Så vi rettede ind, siger den konservative retsordfører, Tom Behnke.

Kun DF stemte imod lovforslaget i 2010, som kom oven på en kendelse fra Menneskerettighedsdomstolen, der slog fast, at en britisk mand fik sit privatliv krænket, da han ikke blev slettet af et kriminalregister, selv om han ikke var dømt.

Dommen fik den daværende justitsminister, Brian Mikkelsen (K), til at foreslå en radikal ændring af politiets hidtidige praksis med at beholde uskyldige danskere i dna- og fingeraftryksregistrene helt frem de fyldte 80 år.

En praksis, som de tre oppositionspartier nu vil have genindført.

Debatten er blusset op igen, efter at Station 2 i november kunne fortælle, at det i tre uopklarede drabssager, der ligger mere end 20 år tilbage, ved hjælp af nye teknikker er lykkedes at genskabe gerningsmandens dna-profil.

Det er dog ikke muligt at sammenligne med dna-profiler fra sigtede og mistænkte, der ligger mere end ti år tilbage.

Regeringen står dog fast, og vil ikke være med til trække loven tilbage. Derfor er det Enhedslisten, der bliver tungen på vægtskålen. Men heller ikke er der opbakning at hente.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip