Blå forvirring efter 3F-sejr i Vejlegård-sag

Venstre og Dansk Folkeparti sparker nu deres forslag om at indskrænke fagbevægelsens ret til at blokere virksomheder til hjørne.

Det understreger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, i kølvandet på Arbejdsrettens dom i den såkaldte Vejlegård-sag, hvor 3F's blokade af den vejlensiske restaurant med enkelte anmærkninger torsdag blev erklæret lovlig.

Efter dommen fremsatte Liberal Alliance et forslag om indgreb i blokaderetten, men også det forslag har Dansk Folkeparti betænkeligheder ved.

Liberal Alliance vil gøre det umuligt for en fagforening at etablere sympatikonflikter mod en virksomhed, hvis under halvdelen af de ansatte er medlemmer i fagforeningen, men det forslag er ikke uden faldgruber, siger Dansk Folkeparti..

- Det er rigtig nok, at lige nøjagtig det forslag kunne have hjulpet Vejlegården, men man er også nødt til at tænke fremad, siger Bent Bøgsted.

- Men hvad så med alle andre steder? Man skal ikke bare have fokus på lige nøjagtig det ene sted, påpeger Bent Bøgsted med henvisning til Vejlegården.

Han understreger, at han ikke vil skyde Liberal Alliances forslag endeligt ned endnu. Men, siger han:

- Jeg er lidt tilbageholdende med det forslag. Jeg kan sagtens forstå det, men faren ved det er jo, at man risikerer ikke kunne lave blokade mod en udenlandsk virksomhed, hvor der ikke er nogen danske ansatte. De ville jo så blive urørlige i Danmark, siger han.

Regeringen med statsminister Helle Thorning-Schmidt i spidsen har hele vejen igennem advaret mod Venstres forslag om at forbyde sympatikonflikter mod virksomheder, der har tegnet overenskomst med "landsdækkende organisationer".

Det vil føre til polske timelønninger på helt ned til 30 kroner, lød skudsmålet.

Spørgsmål: Har I lyttet til kritikken?

- Ja, vi skal være på den sikre side. Vi vil ikke lukke op for, at polske fagforeninger kan etablere sig og underbyde de danske, siger Bent Bøgsted.

- Så er vi nødt til at bremse op, og Venstre er nu ved at undersøge, hvordan man kan ændre på det, så vi ikke risikerer at havne i den situation. Hvornår de er færdige med det, ved jeg ikke, siger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører.

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Ulla Tørnæs, har ikke reageret på Ritzaus henvendelse. Men hun har sagt til avisen.dk, at Venstre nu "prøver at dække af, så man ikke kan angribe os for at åbne for løndumping".

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip