Bleer på plejehjem vækker forargelse på Christiansborg

Det skorter ikke på store ord, når socialordførere på Christiansborg skal karakterisere plejehjemmenes udbredte brug af bleer.

En rundspørge i Morgenavisen Jyllands-Posten landets plejehjemsledere, hvoraf 325 har svaret, viser, at mere end 60 procent af de ældre beboere går med ble. Seks ud af ti plejehjemsledere peger selv på, at antallet er for højt, og at de ældre i mindre grad bør gå med ble og i stedet hjælpes på toilettet.

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen (Ø), mener, der er tale om en regulær skandale.

»Den behandling vi giver de ældre på mange af landets plejehjem, er simpelthen en skandale. Det er ydmygende og nedværdigende for de ældre, og det er uværdigt for et samfund, der vil kalde sig et velfærdssamfund,« lyder det fra Finn Sørensen, der forlanger en minimumsnormering på plejehjemmene.

»Udsultningen af velfærden skal vendes, og vi skal ansætte nogle af de mange tusinde SOSUer, som er blevet fyret gennem de sidste mange år. Vi skal have en meget hurtig udredning af situationen på landets plejehjem med henblik på at få fastlagt minimumsnormeringer, så vi er sikre på, at de ældre kan blive behandlet med respekt,« siger Finn Sørensen.

Dansk Folkepartis socialordfører, Karin Nødgaard (DF), istemmer kravet om flere ressourcer til de ældre, »hvis skuldre vores velfærdssamfund er bygget på«.

Liberal Alliances socialordfører, Thyra Frank (LA), har som tidligere leder af plejehjemmet Lotte i København haft problematikken tæt inde på livet. Hun medgiver, at der er situationer, hvor bleer er nødvendige.

»Det er klart, at nogle vil have behov for den sikkerhed, en ble kan give. Men det er nedværdigende og helt urimeligt, at så mange ældre skal behandles som små børn og i stedet for at blive hjulpet på toilettet som de voksne mennesker, de er, bare kan gå rundt med en ble,« siger Thyra Frank, som mener, at plejehjemsansatte skal lettes for nogle af de administrative byrder, som stjæler tiden fra pleje og omsorg.

Også i regeringens egne rækker er der forargelse over den udbredte brug af bleer.

»Hvis det står til troende, at ældre skal sidde med tunge bleer, eller - som det også har været fremme - nogle bliver vækket hver anden time om natten for at tjekke, at bleen ikke er våd, så synes jeg, det er uværdigt,« siger socialordfører for SF, Anne Baastrup (SF).

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) tager afstand fra, at bleerne bliver brugt, fordi der ikke er hænder nok til at få hverdagen på plejehjemmene til at hænge sammen.

»Der er ingen ældre, der skal gå med ble, hvis det er for at få en vagtplan til at gå op. Det må stå fuldstændig fast. Når det er sagt, så er det også sådan, at rigtig mange af de beboere, der er på et plejehjem, er borgere, som har et stort plejebehov,« siger Annette Vilhelmsen.

I forlængelse af regeringens teknologiplan, der blev lanceret mandag, ser hun muligheder for, at plejepersonalet »måske (kan) arbejde med at tale data ind i stedet for at skrive data ind. Det vil være noget, der kan lette personalets arbejde, og noget vi kan gøre med en bedre velfærdsteknologi.«

 

Dagens Gossip