Blodtryksmanchet kan redde blodprop-patienter

»Når blodforsyningen til armen stopper, opstår der iltmangel i armen. Og det ser ud til at aktivere kroppens indbyggede forsvarssystem, så der strømmer et beskyttende stof ud i blodbanen, når manchetten løsnes,« siger professor på Hjertemedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital Hans Erik Bøtker i en pressemeddelelse.

Fænomenet kaldes konditionering og fungerer ved, at ambulancefolkene fire gange med fem minutters mellemrum stopper blodtilførslen til armen med en blodtryksmanchet. For på den måde at sætte gang i kroppens eget forsvarssystem.

Tidligere har undersøgelser med konditionering vist sig at kunne redde helt op til 50 procent af hjertevævet efter en blodprop. Den nye forskning viser også, at patienternes fremtidsmuligheder efter konditioneringsbehandlingen er langt bedre.

»Vi kan se, at overlevelsen blandt hjertepatienterne bliver forbedret. Og forekomsten af følgesygdomme, som ny blodprop i hjertet, hjertesvigt og blodprop i hjernen, blev reduceret med 47 procent,« siger læge og ph.d.-studerende Astrid Drivsholm Sloth i pressemeddelelsen.

Konditioneringsbehandlingen har været under afprøvning på Aarhus Universitetshospital siden 2007 og skal nu bekræftes i en stor europæisk undersøgelse.

Blodpropper i hjertet er ifølge hjerteforeningen en af de hyppigste dødsårsager herhjemme.

 

Dagens Gossip