Bloomberg i terminal-skandale

Men nu viser det sig, at journalister fra Bloombergs nyhedsbureau, der er en del af samme koncern, har kunnet kigge dem over skulderen i årevis, og det har skabt et sandt ramaskrig på Wall Streets kontorer, skriver New York Times.

Det var ansatte ved investeringsbanken Goldman Sachs, der først fik øjnene op for, at der var noget ravruskende galt. Det skete i forbindelse med, at en journalist fra Bloombergs nyhedsbureau spurgte ind til en bestemt medarbejder ved Goldman Sachs ansættelse, og så i den forbindelse nævnte, at han vidste, at den pågældende medarbejder ikke havde logget ind på sin Bloomberg-terminal i månedsvis.

Den information undrede de ansatte ved Goldman Sachs, da de netop havde den klare overbevisning, at der var vandtætte skotter mellem Bloombergs nyhedsbureau og afdelingen bag terminalen. Ved at klage til koncernen Bloomberg, fandt de frem til, at det i årevis har været praksis i Bloomberg at lade journalister ved nyhedsbureauet få adgang til brugerdata, så de blandt andet kunne se logon-data samt informationer om, hvad en bruger brugte sin terminal til - som eksempelvis hvilke virksomheder, obligationer og nyheder der blev fulgt.

Efterfølgende har Bloomberg-ledelsen bøjet nakken, sagt undskyld og forsikret kunderne om, at der var tale om en fejl, og at der nu er helt lukket for adgang til den fortrolige brugerdata for andre end relevante personer i den afdeling, der står for terminalerne.

Det ændrer dog ikke ved, at sagen er en alvorlig ridse i lakken for Bloomberg-koncernen. Det at styre, hvem der har adgang til hvilken data, burde være en kernekompetance for en koncern, der alt andet lige lever og ånder for et aktiemarked, der er underlagt særdeles skrappe krav, når det kommer til styringen af informationer.

Der har været ytret bekymring om, hvorvidt nysgerrige journalister også har haft adgang til data, der kunne afsløre handler og aktieporteføljer, men det afviser Bloomberg i form af talsmanden Steve Ross, der er blevet hyret til at være ansvarlig for datasikkerheden fremover, alt om.

»For at gøre det helt klart: Den begrænsede kundedata, som vores journalister op til nu har haft adgang til, har aldrig inkluderet porteføljer, overvågnings- og arkivsystemer eller relaterede ting som kommunikation,« siger han ifølge avisen og understreger i samme åndedrag, at der altså har været tale om en fejl - og ikke en bevidst politik.

Bloomberg-koncernen er en af de helt tunge amerikanske medievirksomheder, der gør sig på en lang række områder - deriblandt nyhedsproduktion og -formidling inden for erhvervsverdenen samt står bag den såkaldte Bloomberg terminal. Terminalen er en overbygning til computerens styresystem, der giver brugeren adgang til en enorm mængde markedsdata i realtime og kan foretage beregninger, som kan være med til at give brugeren overblik - samt i nogle konfigurationer være den terminal, hvor man kan udføre handler på.

Bloomberg er en af de ledende aktører inden for sit felt. Ifølge koncernen selv er der over 300.000 terminal-abonnenter globalt set. En licens til en terminal koster ifølge New York Times typisk omkring 20.000 dollar (113.000 kr.) årligt. Koncernen er stiftet af Michael Bloomberg, der pt. er borgmester i New York.

 

 

Dagens Gossip