Boblebade er sjove - men dette gør at du ikke hopper i igen

Når varmen og sommeren indfinder sig - er det også ved at være sæson for at bruge de udendørs boblebade, pools og små vandbassiner til ungerne.

Men selvom varmen i vandet er skøn, så kan det også være et rigtig godt sted for bakterier, der stortrives i temperaturer mellem 22 og 37 grader.

- Vandbakterier er ofte i rørsystemet, der er forbundet med bassinet, oplyser overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen fra Statens Serum Institut (SSI) til Dagens.dk.

De to mest almindelige vandbakterier er Pseudomonas aeruginosa, der kan give udslæt - på amerikansk kaldet “hot tub rash” (“boblebadskløe”), og Legionella, der kan smitte med både legionærsyge og pontiac feber.

Læs også: Advarsel - et brusebad kan gøre dig syg

Vandet i pools og boblebade kan derudover blive tilført bakterier af badende, der lider af smitsomme sygdomme, som f.eks. forkølelse, diarré, øjenbetændelse eller ondt i halsen.

Hvis det kun er brugere indenfor samme husstand, er smittefaren ikke så stor, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen. Det er mere i sommerhuse og andre steder, hvor der er mange forskellige brugere af det samme bassin.

- Derfor er det vigtigt at bruge de anbefalinger, der er for desinfektion på stedet - typisk klor. Bakterier deler sig hvert 20. minut, hvis ikke det er desinficeret. Så det kan hurtigt blive til rigtig mange, hvis vandet står en halv eller hel dag, siger overlægen fra SSI.

Når vi hopper i en pool, et badebassin eller et boblebad taber vi små hudceller og hår. Og det er dem de små mikroorganismer lever rigtig godt af.

Naturstyrelsen har derfor også en række gode råd om, hvordan du sikrer dig, at hygiejnen er i orden:

- Sørg for høj hygiejne i og omkring badestedet.
- Alle skal vaske sig grundigt over alt på kroppen før badet.
- Brug kun rent badetøj.
- Ingen med smitsomme sygdomme må bade.
- Dyr og udendørs fodtøj må aldrig komme i badeafdelingen.
- Spørg udlejer om aktuel badehygiejne i sommerhuset.

 

Dagens Gossip