Bødskov: Politiet må prioritere hårdt under bandekonflikt

»Vi skylder alle sammen politifolkene et kæmpe klap på skulderen, for det er klart, at den her situation har været vanskelig. Den har gjort det nødvendigt at foretage hårde prioriteringer hos politiet,« siger ministeren.

Siden første skud lød i den aktuelle bandekonflikt i Københavnsområdet 11. januar, hvor en ung mand blev dræbt i Gladsaxe, har politiet optrappet kampen mod bandekriminaliteten og gennemført flere store aktioner.

Det har ifølge to tillidsmænd fra Københavns Politi betydet, at ressourcer er forsvundet fra blandt andet 112-centralen, hvor kolleger flere gange dagligt må afvise borgere, fordi der ikke er tid og mandskab nok.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg afviser kritikken.

»Jeg er helt sikker på, at vi også passer vores arbejde på andre felter, men det er klart, at vi er nødt til at prioritere benhårdt i øjeblikket i forhold til bandekonflikten. Vi skruer op og ned for blusset der, hvor det er nødvendigt,« siger rigspolitichefen, der er tilfreds, når han ser på statistikkerne:

»Voldskriminaliteten i København falder, indbrudskriminaliteten falder, og vi har aldrig stillet så mange til regnskab for deres kriminalitet, som vi gør nu,« påpeger Jens Henrik Højbjerg.

Der kommer da heller ikke flere ressourcer til politiet lige foreløbig.

»Politiet har den ramme, som de har,« fastslår Morten Bødskov, der dog er villig til »bruge endnu flere ressourcer« på at presse bandemiljøet, hvis konflikten blusser op.

Det skal blandt andet ske via hemmelige ransagninger, bortvisning af kriminelle fra boligområder og flere visitationer på gaden.

Siden januar har politiet foretaget over 2.000 visitationer i de tilladte zoner, beslaglagt store mængder ammunition og skydevåben og varetægtsfængslet 112 personer med relation til rocker- og bandemiljøet. Det viser en ny opgørelse fra Rigspolitiet.

»Vi har simpelthen fået trukket tænderne ud af det her meget militante bandemiljø. De fleste nøglepersoner er kommet bag tremmer, og det er også derfor, at vi kan udtrykke forsigtig optimisme i forhold til, at vi har fået stoppet det her. Hvis ikke det stopper, så fortsætter vi,« siger rigspolitichefen.

Nu vil justitsministeren sørge for, at de godt 300 bandemedlemmer og rockere, der sidder bag tremmer, får sværere ved at blive lukket ud.

»Vi vil gøre det sværere for rocker- og bandemedlemmer at blive prøveløsladt fra vores fængsler. Hvis der er risiko for, at den pågældende vil begå ny kriminalitet, så skal han ikke prøveløslades, for vi vil ikke have, at han begår ny kriminalitet i tilknytning til en konflikt,« siger Morten Bødskov.

Siden januar i år er der ifølge Rigspolitiet registreret 35 skudepisoder med relation til bandemiljøet, tre personer er blevet dræbt og 22 såret.

 

Dagens Gossip