Børnehaver forbyder nøgenhed og doktorleg

Angsten for seksuelle overgreb i daginstitutioner fører ikke kun til regler for personalet. Landets vuggestuer, børnehaver og skolefritidsordninger har i vid udstrækning særlige regler, som børnene skal overholde.

I en undersøgelse fra forskningsgruppen Paradox fra Aarhus Universitet svarer 64 procent af landets børnehaver, SFO'er og andre institutioner, at de har særlige regler for børnene, skriver Politiken.

De mest almindelige er, at børnene ikke må tage tøjet af, at de skal have badetøj eller underbukser på ved vandlege, og at de ikke må lege doktor.

Undersøgelsen viser, at mange aspekter omkring børnenes nøgenhed, nysgerrighed over for det andet køn og doktorlege problematiseres, forklarer projektleder Else-Marie Buch Leander, en af forskerne fra forskningsgruppen Paradox, til Politiken:

- Der er tendenser til, at man seksualiserer børnene. Ord som "sex" og "sexleg" optræder enkelte steder om doktorlegene.

- Personalet er endvidere meget opmærksomme på, at børnene ikke krænker hinanden. Ord som "krænker" og "overgreb" optræder decideret flere gange, siger hun til Politiken.

Men børnene selv ser ikke doktorlege som seksuelle. Det er først noget, de forstår, når de kommer i puberteten, forklarer Christian Graugaard, professor i sexologi ved Aalborg Universitet og formand for Sex & Samfund.

- Børn har naturligvis en seksualitet, men den er diffus, legende og nysgerrig. Den er ikke målrettet og bevidst som voksnes.

- Men det er typisk svært for både forældre og pædagoger at håndtere børns seksuelle univers, for vi har svært ved at huske, hvordan det var, da vi selv var børn. Derfor kommer vi let til at dramatisere og gå i panik, siger Christian Graugaard til Politiken.

Han kan godt forstå pædagogernes behov for retningslinjer, men reglerne kan gøre mere skade end gavn, indvender han.

Kilde: Politiken

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip