Børnepasning kan blive dyrt for virksomheder

Arbejdsgiverne har på forhånd erklæret, at det ikke er virksomhedens opgave at sørge for pasning under en lockout, men flere melder alligevel, at der vil være plads til eleverne i de tomme mødelokaler eller ved forældrenes skrivebord. De enkelte virksomheder skal dog være påpasselige, når de tager imod de ansattes børn. De kan komme til at hæfte dyrt, hvis der skulle ske noget som følge af, at de små mennesker er med på arbejdspladsen.

»Det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, men overvejer man pasning, så skal man tage kontakt til forsikringsselskabet, som vil sige, at det kræver en udvidet ansvarsforsikring og en række foranstaltninger i forhold til farlige områder som trapper og store maskiner,« siger Troels Rasmussen, kommunikationsdirektør hos Tryg Forsikring.

Men selv om en ansat selv vælger at tage sit barn med ved skrivebordet, så kan virksomheden i yderste tilfælde stadig blive stillet til regnskab.

»Hvis en virksomhed i forbindelse med en skade har handlet ansvarspådragende, så kan de godt være erstatningsansvarlige. I tilfælde af at en domstol skal ind over, vil de ofte stille virksomheden til ansvar,« siger Lise Agerley, kommunikationschef hos Alka Forsikring.

Om virksomhederne tillader børn på arbejdspladsen er meget forskelligt fra erhverv til erhverv. En af de virksomheder, der åbner dørene for skolebørn, er Magasin. Her har de allerede fundet ledige konferencelokaler og været i kontakt med et vikarbureau for lærere og pædagoger. Og de er opmærksomme på, at et sådant tilbud kræver ekstra forsikringsmæssige kræfter:

»Vi har taget flere forsikringsmæssige foranstaltninger, og vi er klar til at tage den risiko, der følger med. Hvis der skulle opstå problemer, må vi tage dem derfra og tackle dem bedst muligt. Vi prøver bare at afhjælpe det bøvl, vores medarbejdere står i,« siger Thor Palmhøj, HR-direktør hos Magasin.

Hos Dansk Erhverv råder de virksomhederne til at undersøge alle muligheder, inden de kaster sig ud i en pasningsordning:

»Der er mange andre måder at løse det på. Derfor skal virksomhederne holde prisen op imod alternativerne,« siger Charlotte Vester, ansættelsesretschef hos Dansk Erhverv.

 

Dagens Gossip