Børsting styrer sin butik med jysk sindighed

Han kan ikke skjule det. Han er jyde med stort J - og han er stolt af det. Gang på gang ser man formanden fra LO, Harald Børsting, tone frem på skærmen - og det er med en solid dialekt fra sin hjemegn.

Men en række lokale HK-formænd kritiserer nu LO-formandens sindige stil og kræver reel fornyelse af fagbevægelsens landsorganisation. Senest forlanger afdelingsformand for HK Midt, Martin Rasmussen, torsdag Børstings afgang i en kronik i Fyens Stiftstidende.

Den 60-årige forbundsformand selv har foreløbig ikke villet kommentere kritikken.

Manden fra Skive fik allerede som ung interesse for det faglige arbejde, da han begyndte at arbejde på fiskefabrikken Glyngøre Fiskeindustri på hjemegnen.

Efter at have snuset til statskundskab på Aarhus Universitet vendte han snuden hjem til fiskefabrikken i Glyngøre, hvor han hurtigt blev sine kollegers tillidsmand.

Og da Børsting først havde fået smag for det faglige, gik det slag i slag.

I 1980 blev han afdelingsformand i det hedengangne SiD i Nordsalling, i 1993 tog han til København, da han blev oplysningskonsulent i SiDs forbundshus - og i 1995 gik turen til LO, hvor han blev sekretær.

I 2007 blev Harald Børsting for alvor kendt af den brede offentlighed, da han slog daværende næstformand Tine Aurvig-Huggenberger af pinden i en gyser af et kampvalg om formandsposten i LO.

Børsting fik 17 stemmer flere end Aurvig-Huggenberger, der i 11 år var næstformand. Den slagne næstformand valgte at forlade LO sammen med den afgående formand Hans Jensen.

Da Børsting efterfølgende blev interviewet af pressen og spurgt, om han nu var moderne og strømlinjet nok, lød svaret: "A tror, a blir kult".

Det er han dog ikke blevet, påpeger HK Midts formand i Fyens Stiftstidende torsdag.

- Vi troede ikke et øjeblik på, at han - som han selv formulerede det - ville blive "kult" for de unge, skriver Martin Rasmussen i sin kritiske kronik.

Dog får Børsting mødt en del af den stadig svigtende medlemsskare i LO. Han prioriterer at hive omkring halvanden dag ud af kalenderen om måneden for at besøge lokale arbejdspladser.

I sin sparsomme fritid spiller Børsting jyde-whist, han elsker at gå lange ture om morgenen og om aftenen, og når han har tid, tager han til Vendsyssel i sit sommerhus i Tversted.

Til daglig bor han med sin hustru Lillian Knudsen, der i en årrække var formand for Kvindeligt Arbejderforbund, i Dragør. De to har været gift i 28 år.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip