Boligejere tøver med Til Salg-skiltet

Danskerne tøver med at sætte deres bolig til salg. Der er 11 procent færre huse og 27,5 procent færre ejerlejligheder til salg end for et år siden, viser nye tal fra Realkreditrådet.

- Udbuddet af ejerboliger er faldet støt siden april 2012 og ligger nu 12 procent under niveauet i december 2011, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

- Faldet har især fundet sted i og omkring København og på markedet for ejerlejligheder. Udbuddet af ejerlejligheder er faldet 27,5 procent på et år for landet som helhed, og i Københavns kommune er udbuddet næsten halveret, siger hun.

Siden december 2011 er antallet af boliger udbudt til salg skrumpet med godt 8000. Men det faldende udbud skyldes altså ikke nødvendigvis, at boligerne bliver solgt.

Det skyldes snarere, at færre tager springet og sætter boligen til salg, vurderer Joachim Borg Kristensen, boligøkonom hos Nykredit.

- Faldet skyldes desværre i høj grad, at færre udbyder deres bolig til salg, enten ved at tage den af markedet eller ved helt at undlade at sætte den til salg. Handelsaktiviteten er derimod stabiliseret på et lavt niveau, siger han.

- Der er derfor grund til at tro, at det skjulte boligudbud er øget ved, at flere boligejere afventer en bedring, før de sætter et prisskilt i vinduet, tilføjer Joachim Borg Kristensen.

Mikkel Høegh, chefanalytiker hos BRFkredit, har lidt mere optimistiske briller på. For han vurderer, at faldet i boligudbuddet ikke kun skyldes, at boligejerne tøver med at sætte til salg - men også at der rent faktisk er kommet mere gang i salget især i de store byer.

- Udviklingen i dagens tal er formentlig en kombination af begge parametre, om end vi ligger mest vægt på den sidste, siger han.

Han vurderer, at præmisserne for et opsving på boligmarkedet er til stede: Renterne er rekordlave, danskernes rådighedsbeløb er stigende, og boligpriserne er presset historisk tilbage til 2005.

Men frygten for arbejdsløshed får danskerne til at holde igen.

- Skal boligmarkedet derfor op i et højere gear end første gear, så skal vi have mere gang i økonomien og ledighedskurven skal knækkes, siger Mikkel Høegh.

- Det ændrer dog ikke ved, at vi kan glæde os over, at vi ikke længere befinder os i bakgear, selv om det ville være godt med lidt mere fart på markedet, tilføjer han.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip