Boligejerne jonglerer med milliardformuer

Aktuelt er der huse til salg i Danmark for et samlet beløb på cirka 85 milliarder kroner - men der er anselig forskel på, hvordan værdierne fordeler sig i landets 98 kommuner, viser en opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Nybolig.

Aarhus er topscorer på listen. Her er der for tiden villaer og rækkehuse til salg for tilsammen 4,3 milliarder kroner.

I den anden ende af kataloget finder man eksempelvis Albertslund, hvor værdien af de udbudte huse er 115 millioner kroner. Den samlede villaformue til salg i den københavnske omegnskommune er med andre ord 38 gange mindre i Aarhus.

Store kommuner vil naturligt have større værdier til salg end i de mindre, simpelt hen fordi der er opført flere enfamiliehuse. Med samlede værdier til salg på henholdsvis 2,3 og 2,6 milliarder kroner ligger for eksempel Odense og Aalborg også højt på listen.

Men kommunens størrelse er ikke eneste afgørende faktor. Nogle steder er der bare mere til salg, eller også er husene generelt dyrere. Det sidste er forklaringen på, at forholdsvis små københavnske velhaverkommuner som Gentofte og Rudersdal også er kommet på topti-listen over kommuner med de største husformuer.

I Gentofte er der aktuelt værdier til salg for 3,2 milliarder kroner – i Rudersdal er beløbet 2,5 milliarder kroner.

- Udbudstallene er interessante, fordi de giver et fingerpeg om, hvor store værdier vores boliger udgør. Kun en brøkdel af det samlede antal villaer og rækkehuse i landet er aktuelt til salg. Alligevel kan værdien af dem opgøres til samlet ca. 85 mia. kr. Dertil kunne man lægge endnu et milliardbeløb, nemlig værdien af sommerhusene og lejlighederne, som der er salgsskilte på. Regnestykket siger noget om, hvor betydningsfuld omsætningen af boliger er for samfundsøkonomien, siger Kim Pauli, der er pressechef hos Nybolig.

Der findes ca. 1,2 millioner private villaer og rækkehuse herhjemme. Godt 3 procent af dem - svarende til omkring 40.000 boliger - er til salg lige nu.

 

Dagens Gossip