Boom i kontanthjælp til østeuropæere

På få år er antallet af østeuropæiske statsborgere, der modtager kontanthjælp fra Danmark, vokset med raketfart.

Det viser en ny opgørelse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Ifølge opgørelsen er antallet af kontanthjælpsmodtagere med østeuropæisk pas svulmet op med 57 procent fra 2009 til 2012.

I tørre tal modtog næsten 3000 østeuropæiske EU-borgere dansk kontanthjælp i 2012 mod knap 1900 personer i 2009.

Stigningen betyder, at man nu for første gang skal tælle antallet af østeuropæere blandt samtlige kontanthjælpsmodtagere i procenter. Helt præcis er 1,1 procent af alle kontanthjælpsmodtagere nu østeuropæere, viser Arbejdsmarkedsstyrelsens tal.

Opgørelsen om kontanthjælpen kommer i kølvandet på en række EU-afgørelser, der i flere tilfælde giver EU-borgere ret til både SU og børnepenge.

Allerede i foråret kom den første EU-dom på SU-området, som regeringen skønner vil koste statskassen omkring 200 millioner kroner.

Siden fulgte endnu en SU-dom og en afgørelse om EU-borgeres ret til danske børnepenge.

Dansk Folkeparti kalder det eksploderende vækst i antallet af østeuropæiske kontanthjælpsmodtagere for "meget foruroligende".

- Det er en meget foruroligende udvikling, som jeg tror, vi bare vil se fortsætte fremover. Og det er jo ikke kun på dette område. Det er også på SU og andre steder, vi er kommet voldsomt under pres, siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

- Problemet er, at der følger rigtig mange andre ydelser med. Det her pres kan velfærdssamfund ikke bære, og vi må have regeringen til at forstå, at man skal kæmpe de her kampe med EU i stedet for bare at klappe hælene sammen, siger han.

Spørgsmål: Det er vel et temperamentsspørgsmål, om 1,1 procent er højt eller et lavt tal?

- Men det er især udviklingen, det handler om. Den er stigende, og det er jo ikke sådan, så det stopper her. Man vil kunne komme i nærheden af de her velfærdsydelser ved at tage en simpel avisrute, så det er kun toppen af isbjerget, vi ser, siger René Christensen.

Den stigende andel af kontanthjælpsmodtagende EU-borgere fra østeuropæiske lande skal ifølge Arbejdsmarkedsstyrelsen blandt andet ses i sammenhæng med, at der i samme periode er blevet flere østeuropæere med lønindkomst i Danmark.

Det tal er steget fra cirka 20.800 til 29.750 fuldtidspersoner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip