Borgerlig glæde over regeringens karakterkrav

»Det her har De Konservative ment hele tiden, og vi har det også med i vores oplæg til en reform, så det er en rigtig positiv udmelding. Så sent som i sommer kæmpede vi en brav kamp for at få regeringen med på, at folkeskolens afgangsprøve skal bestås med minimum et 2-tal i dansk og matematik, og det var en svær kamp med regeringen, som endte med en tekstformulering og ikke et egentligt krav,« siger Vivi Kier (K) og uddyber: »I og med, at regeringen nu lægger op til, at der skal være karakterkrav i forhold til at komme på en erhvervsskolerne, så må man gå ud fra, at regeringen også kan gå med til, at folkeskolens afgangsprøve skal bestås i de to fag. Så det glæder mig på flere niveauer, at regeringen er kommet til fornuft, for det er vigtigt at vise elever, at man skal gøre en indsats i 9. og 10. klasse, hvis man vil videre på en uddannelse.«

Med udsigten udspillet kommer regeringen også Dansk Industri (DI), Kommunernes Landsforening (KL) og Dansk Metal i møde, som i en Berlingske-kronik i sidste uge opfordrede til differentierede adgangskrav til samtlige ungdomsuddannelser.

Samtidig udtrykker Venstres uddannelsesordfører Peter Juel Jensen glæde over udmeldingen, og Liberal Alliance er også klar med rosende ord.

»Regeringen virker fast besluttet på, at der skal stilles større krav på erhvervsskolerne. Det er glædeligt, for det er der i høj grad brug for,« siger uddannelsesordfører Merete Riisager (LA).

Erhvervsskolerne har længe hungret efter en reform, der indeholder adgangskrav, men Peter Amstrup, formand for Danske Erhvervsskoler, har tidligere afvist, at skolerne selv skal fastsætte de overordnede krav. Merete Riisager mener imidlertid, at det kun er logisk, at det den opgave skal ligge hos erhvervsskolerne.

»Det er dem, der har fingeren på pulsen, så de ved bedst selv, hvilke krav der giver mening at stille. Når regeringen foreslår rigide karakterkrav og et par »kattelemme« som et supplement hertil, så er den allerede i gang med at regulere indgangen til erhvervsskolerne. Det kommer der ikke noget godt ud af,« siger Merete Riisager.

Vivi Kier opfordrer regeringen til at komme ud af busken med hele dens reformudspil, i stedet for at lade delelementer sive.

»Om det er en bevidst taktik, eller om det skyldes, at regeringspartierne ikke er enige, skal jeg ikke kunne sige, men jeg mener, at regeringen snart må på banen med det samlede udspil, så vi kan se det som en helhed. Vi lytter til alle de dryp, der kommer, men man kunne jo godt få den tanke, at regeringspartierne er meget uenige. Vi må have undervisningsministeren (Christine Antorini (S), red.) på banen nu,« siger K-ordføreren.

Ifølge Undervisningsministeriet ønsker Christine Antorini imidlertid ikke at kommentere på opfordringen fra De Konservative.

Foruden karakterkrav skulle regeringens udspil lægge op til at give voksne med erhvervserfaring merit og dermed forkorte uddannelsestiden.

 

Dagens Gossip