Borgmester: Dum pantaftale dræber butikker

Når danske grænsehandlende slipper helt for at betale pant i både Danmark og Tyskland, så koster det butikker livet i Sønderjylland.

Hver tiende butik i området er nemlig lukket inden for de seneste tre år. Og hvis den massive butiksdød skal stoppes, så må regeringen forhandle en ny aftale hjem med tyskerne, mener Haderslevs borgmester.

- Det er jo tåbeligt, at man kan skrive en seddel i den tyske butik om, at man indfører, altså eksporter dåserne i Danmark, og så skal man ikke betale afgift. Regeringen burde lægge et voldsomt pres på tyskerne for at sikre sig, at de handlende betaler pant, siger Jens Christian Gjesing (S) til Newspaq.

En undersøgelse fra Retail Institute Scandinavia, som i dag er blevet offentliggjort i Jyllands-Posten, viser, at det sidste 'mojn' har for længst fortonet sig i en stor del af de sønderjyske lokalbutikker.

De bukker under for stigende afgifter, som for eksempel på fedt og sukker, og så på grund af trailer-trafikken på tværs af grænsen til Tyskland.

Susanne Bygvrå, der er lektor ved Institut for Grænseforskning ved Syddansk Universitet, siger, at de små butikkers problem ofte er, at kunderne i dag vil have et bredt udvalg af varer.

Og det kan mange af de små butikker i de tyndt befolkede egne ikke levere.

- Hvis man ser på dagligvarer, så forventer man, at der skal være et bredt udvalg af friske varer, datomærkningen skal være i orden, og der skal være mange økologiske varer. Det koster mange penge at have et stort sortiment, siger hun til Newspaq.

Nu vurderer, at lukkeloven, der 1. oktober træder helt ud af kraft, og giver butikkerne mulighed for at holde åbent, når de vil, vil blive dødsstødet til endnu flere af de trængte små butikker.

- Det betyder, at folk vil køre til de større byer og centre, hvor de vil foretage størstedelen af deres indkøb, når de har tid til det. Og for de mindre butikker, skal ofte ikke så meget nedgang i omsætningen til, at det går galt, siger Susanne Bygvrå.

Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv konstaterer markedsdirektør Henrik Hyltoft, at detailhandelens omsætning er nede på 2002-niveau. Og det er uundgåeligt, at nogle af butikkerne ikke kan klare konkurrencen.

Men kommunerne i de områder, hvor butiksdøden rammer hårdest, kunne overveje at lægge enkelte servicefunktioner ud i de små butikker til gavn for de mindre mobile borgere især. Og så længe, det ikke er konkurrenceforvridende, så kan det enkelte steder være en løsning, siger Henrik Hyltoft.

- Det er vanskeligt at dæmme op for udviklingen på nogle områder. Og der findes ikke noget hurtigt fix. Men noget af det, som den daværende regerings detailhandelsforum nævnte, var, at lægge opgaver som pasekspedition og blanketter ud i lokalsamfundene, siger han.

 

 

Dagens Gossip