Borgmester: Eksplosionen var som en atombombe

Borgmesteren i den lille by West i Texas siger, at eksplosionen i en gødningsfabrik onsdag var så kraftig, at den kan sammenlignes med en atombombe eller et jordskælv.

- Det var som om en atombombe eksploderede, siger borgmesteren i den lille by, Tommy Muska.

Sheriffen i byen, Parnell McNamara, siger, at han aldrig har set noget lignende.

- Området ligner en krigszone, siger han.

Op mod 15 mennesker blev dræbt og 160 blev såret ved den voldsomme eksplosion i West nær Waco i Texas.

Snesevis af hjem er blevet jævnet med jorden. Hus efter hus gennemsøges nu for at finde mulige ofre.

Tre eller fire brandfolk savnes, efter at en brand blev forsøgt slukket forud for eksplosionen onsdag aften amerikansk tid. Et stormsystem med regn i området bidrog til slukningsarbejdet, mens vindstød af og til fik branden til at blusse op.

- Vi er stadig i en fase, hvor vi søger efter ofre, siger en talsmand for politiet.

Myndighederne siger, at antallet af dræbte er på mellem 5 og 15. Det vides ikke, hvor mange personer der ligger begravet i ruinerne af fabrikken.

Der er frygt for, at røg og dampe fra fabrikken er giftig, og den lokale befolkning har fået besked på at holde sig inden døre.

En ledende politimand i Waco, William Patrick Swanton, siger, at årsagen til branden er ukendt.

- Intet på nuværende tidspunkt tyder på, at en kriminel handling ligger til grund for branden, men vi udelukker ikke noget, siger han.

De fleste af de sårede blev kvæstet ved eksplosionen - ikke ved at inhalere giftigt røg, siger embedsmænd og redningsarbejdere.

Høje koncentrationer af den ammoniak, der anvendes til fremstilling af kunstgødning, kan forårsage alvorlige forbrændinger.

Selskabet The West Fertilizer Co. siger til CNN, at det har omkring 25.000 kilo af kemikaliet.

- Det er under kontrol, siger Swanton.

Katastrofen skete på et tidspunkt, hvor USA er rystet over bombeanslaget ved Boston Maraton og breve indeholdende giftstoffet ricin, som var adresseret til Det Hvide Hus og til en senator.

Eksplosionen sker kort før 20-års-dagen for en dødelig konfrontation i Waco mellem en svært bevæbnet religiøs kult og myndighederne.

Efter en 51 dage lang belejring brændte den religiøse kults ranch ned under et angreb. 76 personer blev dræbt - deriblandt sektens leder, David Koresh.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip