Borgmestre i København, Odense og Aarhus bakker KL op i lærerkonflikt

05/04/2013 20:50

BNB

Nyheder
Overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen (S) konstaterer, at skolen allerede er god. »Men når for mange elever forlader folkeskolen uden de grundlæggende færdigheder, er vi som ansvarlige politikere nødt til at reagere. Der skal være mulighed for at give flere timer i de basale fag og lave en varieret skoledag, så alle elever trives og udvikles inklusive dem, der har det svært socialt,« siger han og påpeger, at det er vigtigt, at borgmestrene »selv går ud og tager ansvar i striden ved at sige deres holdning i konflikten«. Bag den samlede udmelding står også Hernings borgmester, Lars Krarup (V), samt altså Odenses borgmester, Anker Boye (S), og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der desuden er medlem af KLs bestyrelse. »Hele KLs bestyrelse står fuldt og bag ønsket om, at det handler om at gøre en god skole bedre,« siger han. Kommunalforsker og forskningschef på Danmarks Medie og Journalisthøjskole Roger Buch noterer sig, at borgmestrene generelt har været relativt tavse i forhold til at støtte 100 procent op omkring KL, der ifølge forskeren ofte er blevet skubbet foran borgmestrene i konflikten med lærerne. »Det er altså borgmestrene, der lockouter deres medarbejdere. Trods det har støtten været afdæmpet. Men de har ikke noget andet valg end at bakke op nu. De må bide tænderne sammen og se forløbet udspille sig,« siger han og understreger, at berøringsangsten med konflikten skyldes det forestående kommunalvalg til november. Roger Buch konstaterer, at Socialdemokraterne for nylig fik den dårligste måling i over 100 år, og frygten hos lokale og nationale politikere i partiet er, hvordan den næste måling ser ud. »Nu er konflikten i mellemtiden brudt ud. Man frygter befolkningens dom i den næste, for politikerne i de tre store byer træder på egne medarbejdere og også vælgere,« siger han og påpeger, at lærerne gennem deres arrangementer lander over står stærkt i forhold til at påvirke folkestemningen i deres favør. Frank Jensen forstår godt borgernes bekymringer over konflikten, men understreger, at det er en forhandling, der er brudt sammen, og at det bør respekteres. »Sådan er den danske model. Der har været forhandlet i lang tid uden held. Og det er sådan, at det ender med enten en strejke eller en lockout. Der må vi gå ud og sige vores holdning - at vi bakker op om KL,« siger han. Debatten om KLs rolle i forhandlingerne er for alvor blusset op, efter et flertal i Lyngby-Taarbæks kommunalbestyrelse tirsdag stemte for, at byrådet officielt tager afstand til KLs retorik i striden om lærernes arbejdstidsregler. 2. april trådte KLs lockout af landets lærere i kraft efter kuldsejlede forhandlinger i Forligsinstitutionen.

Mest læste i dag

Overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen (S) konstaterer, at skolen allerede er god.

»Men når for mange elever forlader folkeskolen uden de grundlæggende færdigheder, er vi som ansvarlige politikere nødt til at reagere. Der skal være mulighed for at give flere timer i de basale fag og lave en varieret skoledag, så alle elever trives og udvikles inklusive dem, der har det svært socialt,« siger han og påpeger, at det er vigtigt, at borgmestrene »selv går ud og tager ansvar i striden ved at sige deres holdning i konflikten«.

Bag den samlede udmelding står også Hernings borgmester, Lars Krarup (V), samt altså Odenses borgmester, Anker Boye (S), og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der desuden er medlem af KLs bestyrelse.

»Hele KLs bestyrelse står fuldt og bag ønsket om, at det handler om at gøre en god skole bedre,« siger han.

Kommunalforsker og forskningschef på Danmarks Medie og Journalisthøjskole Roger Buch noterer sig, at borgmestrene generelt har været relativt tavse i forhold til at støtte 100 procent op omkring KL, der ifølge forskeren ofte er blevet skubbet foran borgmestrene i konflikten med lærerne.

»Det er altså borgmestrene, der lockouter deres medarbejdere. Trods det har støtten været afdæmpet. Men de har ikke noget andet valg end at bakke op nu. De må bide tænderne sammen og se forløbet udspille sig,« siger han og understreger, at berøringsangsten med konflikten skyldes det forestående kommunalvalg til november.

Roger Buch konstaterer, at Socialdemokraterne for nylig fik den dårligste måling i over 100 år, og frygten hos lokale og nationale politikere i partiet er, hvordan den næste måling ser ud.

»Nu er konflikten i mellemtiden brudt ud. Man frygter befolkningens dom i den næste, for politikerne i de tre store byer træder på egne medarbejdere og også vælgere,« siger han og påpeger, at lærerne gennem deres arrangementer lander over står stærkt i forhold til at påvirke folkestemningen i deres favør.

Frank Jensen forstår godt borgernes bekymringer over konflikten, men understreger, at det er en forhandling, der er brudt sammen, og at det bør respekteres.

»Sådan er den danske model. Der har været forhandlet i lang tid uden held. Og det er sådan, at det ender med enten en strejke eller en lockout. Der må vi gå ud og sige vores holdning - at vi bakker op om KL,« siger han.

Debatten om KLs rolle i forhandlingerne er for alvor blusset op, efter et flertal i Lyngby-Taarbæks kommunalbestyrelse tirsdag stemte for, at byrådet officielt tager afstand til KLs retorik i striden om lærernes arbejdstidsregler.

2. april trådte KLs lockout af landets lærere i kraft efter kuldsejlede forhandlinger i Forligsinstitutionen.