Bornholmerfund kan være splint af Jesu kors

Et sølvkors fundet for nylig på Bornholm kan vise sig at rumme en splint fra Jesu kors. Det vurderer museumsinspektør Poul Grinder-Hansen fra Nationalmuseet.

- Det er en korsformet relikvie-beholder, og vi har andre fund, som har indeholdt små træsplinter, som skulle være fra selve det kors, som Jesus blev korsfæstet på, siger Poul Grinder-Hansen.

Sølvkorset var en del af et større fund, som blev gjort ved Østermarie på Bornholm forrige weekend.

Ud over sølvkorset var der også en del mønter, og ud fra dateringen på dem kan man se, at skatten formentlig har ligget der siden anden halvdel af 1100-tallet.

Når man ikke bare åbner korset for at se, om det faktisk er en træsplint, som ligger i det, skyldes det, at man er bange for, at man derved kommer til at ødelægge det.

- Det kræver, at man får det ind på et værksted, hvor man kan gøre det forsigtigt, så man ikke knækker et eller andet, siger Poul Grinder-Hansen.

Før det kan ske, skal bornholmere og andre besøgende på klippeøen dog have mulighed for at se korset. Det udstilles nemlig på Bornholms Museum i efterårsferien, og først derefter bliver korset sendt til Nationalmuseet i København.

- Det er godt nok ikke den største sølvskat, vi har set på Bornholm, men den er alligevel meget usædvanlig, fordi den rummer et relikviekors med tilhørende sølvkæde, siger arkæolog og museumsinspektør Finn Ole Sonne Nielsen fra Bornholms Museum.

Relikviekorset er 9 centimeter langt. Det vejer 240 gram og er forsynet med en sølvkæde komplet med sølvperler og et kædelukke formet som dyrehoveder.

Korset imponerer Poul Grinder Hansen, der ikke kender andre kors i samme stil og udformning fundet i Danmark.

- Det er et enestående relikviekors fremstillet et sted i det Byzantiske Rige eller i Kijev i Ukraine sidst i 1000-tallet eller i begyndelsen af 1100-tallet, vurderer Poul Grinder Hansen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip