Bornholmske slagteriarbejdere siger ja til redningsplan

De ansatte på Danish Crowns slagteri på Bornholm har sagt ja til at indskyde en del af lønnen for at redde deres arbejdsplads, oplyser Danish Crown. 196 ud af de 200 ansatte på slagteriet har stemt - og hele 93 procent stemte ja.

- Det er kun ganske få procent, der sagde nej, siger Danish Crowns kommunikationsdirektør, Anne Villemoes.

Slagterier andre steder i landet har været bange for, at bornholmerløsningen skulle brede sig som ringe i vandet. Men det afviser Anne Villemoes.

- Det vil ikke ske andre steder. Det er en Lex Bornholm, der sikrer, at Bornholm har et slagteri i mindst fem år. Vi har skrevet meget klart i aftalen, at det her kun gælder Bornholm, siger hun.

Det er Fødevareforbundet NNF og Dansk Industri, der har forhandlet aftalen på plads, som de ansatte på slagteriet nu har sagt ja til.

Aftalen kom i hus efter lange forhandlinger - først mellem de ansatte på slagteriet og ledelsen. Og da forhandlingerne gik i hårdknude, gik NNF og DI ind og overtog forhandlingerne.

Aftalen blev offentliggjort 4. juni - og dengang sagde forbundsformand i NNF Ole Wehlast, at han var "utrolig glad for, at vi har kunnet blive enige om en aftale, der kan redde slagteriet i Rønne fra en lukning". NNF holder pressemøde senere torsdag om resultatet.

De seks på slagteriet, der er organiseret hos HK/Privat, har alle stemt ja til aftalen. De ansatte indskyder som udgangspunkt 3,5 procent af deres løn, som bliver finansieret af fritvalgskontoen og fire feriefridage. Peter Jacques Jensen, faglig chef i HK, er tilfreds med den endelige aftale.

- Danish Crown startede med at forlange op til 15 procent ren lønnedgang. Det fik de ikke trumfet igennem, og nu er vi endt med en medarbejderinvesteringsmodel, hvor de ansatte kan nøjes med at investere 3,5 procent af deres løn, siger Peter Jacques Jensen om resultatet.

- De forskellige faggrupper på slagteriet i Rønne har stået sammen og ikke ladet koncernen tryne et krav igennem. Imponerende og en flot demonstration af fællesskabets styrke på arbejdspladsen, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip