Boston-terrormistænkt kæmper for livet

20/04/2013 17:50

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

Efter nattens anholdelse af den 19-årige Dzhokar Tsarnaev, der menes at stå bag angrebene i Boston, er næste skridt stadig uvist.

Lige nu behandles Tsarnaev på hospital i Boston-området, hvor hans tilstand betegnes som "yderst kritisk".

Ifølge tv-stationen CNN har han lidt blodtab i forbindelse med anholdelsen, der fandt sted på en båd i byen Watertown, Massachusetts.

Dette efterlader mange med spørgsmålet om, hvad der skal ske - for eksempel hvornår den formodede gerningsmand kan stilles for en dommer.

Ifølge CNN kan Tsarnaev møde op i retten i løbet af lørdagen, hvis hans fysiske tilstand tillader det.

- Under normale omstændigheder vil en person, der er anholdt fredag (amerikansk tid, red.), ikke blive tiltalt før mandag. Men på grund af disse ekstraordinære omstændigheder, kan det altså allerede ske lørdag, siger Jeffrey Toobin, der er juridisk analytiker ved CNN.

Ved en varetægtsfængsling er det normal praksis, at den anklagede får tildelt en advokat, der sammen med anklagemyndigheden diskuterer, hvorvidt den anklagede kan blive løsladt mod kaution.

Men grundet sagens alvorlige omfang er dette ikke en mulighed.

- Naturligvis vil han (Dzokhar Tsarnaev, red.) ikke blive løsladt mod kaution. Retsmødet mod ham vil finde sted inden for de næste 30 dage, siger Jeffrey Toobin.

Ifølge to republikanske senatorer, John McCain to Lindsey Graham, kan den amerikanske regering påberåbe sig en undtagelse med den offentlig sikkerhed.

En betegnelse, der gør det muligt for efterforskere at udspørge Tsarnaev uden sine "Mirinda Rights", der er en sigtets basale rettigheder til blandt andet ikke at udtale sig og til advokatbistand.

Normalt får en mistænkt at vide af politiet, at han har ret til at forblive tavs og han har ret til advokatbistand.

Dog mener professor ved Harvard University, Alan Dershowitz, ikke, at det er en mulighed.

Dzokhar Tsarnaev er endnu ikke blevet offentligt anklaget. Anklagepunkterne vil blive bestemt ud fra, om retssagen mod den formodede gerningsmand skal foregå ved en national eller føderal domstol.

Spørgsmålet om, hvor retssagen skal foregå, kan med andre ord betyde liv eller død for Tsarnaev.

Massachusetts, staten hvor Boston ligger i, har nemlig ikke dødsstraf.

/ritzau/CNN