Brancheorganisationer forsvarer konsulenters arbejde

Den udmelding kommer, efter at statsrevisorerne og ordførere fra Folketingets partier har krævet, at Rigsrevisionen undersøger, hvorfor statens udgifter til private konsulenter er steget til tæt på 3,8 milliarder kroner om året i 2012.

»Ved at bruge rådgivere og konsulenter udefra sikrer man, at de rette kompetencer er til stede i den periode, hvor de skal bruges. Det er udtryk for, at man fokuserer på sine kerneopgaver og køber bistand udefra, når det er nødvendigt,« siger direktør for DI Videnrådgiverne Henriette Søltoft.

Hun mener, at det er paradoksalt at kritisere statens forbrug af private konsulenter i en tid, hvor den offentlige sektor skal moderniseres og effektiviseres.

»Kritikken er et udtryk for forældet kassetænkning, hvor man alene ser på udgiften til at købe en ekstern ydelse frem for at se på, hvad man får for pengene. Hvis ønsker at det offentlige skal levere bestemte ydelser til borgerne, bør man se på, hvordan man får produceret dem bedst og billigst,« siger hun

Når statsrevisorerne kritiserer statens anvendelse af private konsulenter, er det blandt andet fordi, at staten ikke har formået at reducere udgifterne på området, som Rigsrevisionen var blevet lovet i 2010. Men den kritik er fuldstændig forfejlet mener man i Dansk Erhverv.

»Vi mener, at en mindre offentlig sektor er vejen frem. Men det får vi kun, hvis vi samtidig kan lave en mere effektiv offentlig sektor. Derfor er statsrevisorernes sommerhede kritik jo fuldstændigt bagvendt,« lyder det fra Søren Friis Larsen, markedsdirektør i Dansk Erhvervs marked for Rådgivning & Videnservice.

Debatten om statens anvendelse af private konsulenter har fået ordførere fra flere partier i Folketinget til at kræve ministeren ind i sagen.

»Enhver snak om sparsommelighed og mådehold forsvinder tilsyneladende, når der er tale om private konsulenter. Det er selvfølgelig ikke tilfredsstilende, og derfor kræver Enhedslisten, at der gribes ind og hurtigt gennemføres en nedskæring på dette område,« siger gruppeformand for Enhedslisten, Per Clausen (Ø).

»Vi vil have ministeren ind i sagen. Vi skal have svar på, hvorfor det her forbrug er steget. Personligt kan jeg ikke komme på, hvilke projekter der lige nu betyder, at man har brug for at hæve forbruget,« siger finansordfører i Dansk Folkeparti, René Christensen (DF).

 

Dagens Gossip