Briter håner EU som fredsprismodtager

Mens langt størstedelen af den europæiske presse har rost beslutningen om at tildele årets Nobels fredspris til Den Europæiske Union (EU), er de britiske medier langtfra begejstrede.

Flere aviser ligefrem håner beslutningen og kalder den en vittighed.

- Latterligt og absurd, mener tabloidavisen The Sun, mens Daily Mail kalder det "en Nobels fredspris for idioti" og bringer et foto af demonstranter i Athen, der under den tyske kansler Angela Merkels besøg i Grækenland tirsdag klædte sig ud som nazister.

Et lignende billede præger avisen Independent, som har valgt at bruge et citat fra den norske Nobelkomité som en ironisk billedtekst: "Et unikt projekt, der har erstattet krig med fred".

The Times kalder prisen useriøs, mens Daily Telegraph stiller et spørgsmål:

- Er det for sent for Alfred Nobels arvinger at bede om at få deres penge tilbage, skriver avisen og tilføjer:

- Den største tjeneste, EU har gjort, er ikke til fordel for diplomatiet, men til fordel for komedien.

Også i andre lande udtrykker aviser utilfredshed med Nobelkomitéens beslutning. Det franske dagblad Libération kalder det uforskammet at give fredsprisen til EU.

- Juryen har hædret en alvorlig sygdomsramt, som er depressiv, og hvis livsvigtige organer er lammet, skriver avisen.

Den østrigske avis Der Standard undrer sig ligeledes:

- Valget af EU er diffust og ikke til at forstå. Eller skal man forstå prisen som en ikke-indrømmet trøst, nu da europæerne spiller en stadig mindre rolle på verdensscenen og bliver hængt ud som problemskaber?

Andre steder er tonen noget mere positiv. For eksempel skriver belgiske Le Soir en leder under overskriften "60 års fred på trods af krisen".

- Europæiske borgere, hvoraf mange har grund til at have mistet håbet, bør lade Nobelprisen være en påmindelse om, at Europa frem til nu har været en vigtig aktør i udviklingen af demokrati, skriver avisen.

Samme vinkel har italienske La Stampa.

- Det er omsider en konkret anerkendelse af et projekt, der har resulteret i 67 år uden konflikter på kontinentet, lyder det.

Kilde: AFP

 

 

Dagens Gossip