Briterne kan slå til mod Assad uden FN

Den britiske regering har fået eksperters ord for, at britiske soldater kan slå til mod Assad-styret, selv hvis FN's Sikkerhedsråd ikke giver sit mandat til en militær aktion i det borgerkrigshærgede Syrien.

Det fremgår af en intern juridisk vurdering, som regeringen har offentliggjort torsdag.

- Hvis FN's Sikkerhedsråd blokerer for en aktion, kan Storbritannien stadig i henhold til internationale love tage exceptionelle metoder i brug for at lindre den overvældende humanitære katastrofe i Syrien, står der i en kopi af den juridiske vurdering.

I tilfælde af at Sikkerhedsrådet sætter hælen i, lyder det videre, at:

- Militær indgreb, hvor specifikke mål angribes med det formål at afskrække og forpurre fortsatte angreb fra det syriske styre, vil være nødvendige og proportionale og derfor juridisk forsvarlige.

Regeringen har også offentliggjort efterretningsmateriale, som fastslår, at kemiske angreb mod civile syrere i sidste uge faktisk fandt sted. Og at det er "højst sandsynligt", at den syriske regering står bag.

I et brev fra Storbritanniens Efterretningsudvalg står der, at "der ikke findes andre plausible muligheder". Undtagen hvis tilhængere af den syriske præsident, Bashar al-Assad, skulle have gennemført de kemiske angreb i forstæder til landets hovedstad, Damaskus.

- Vi har stadigt flere efterretninger, som støtter anklagerne om, at det syriske regime bærer ansvaret for angrebene, og at de blev gennemført for at udslette oppositionen fra strategiske dele af Damaskus, står der i brevet.

Torsdag drøfter det ellers ferierende britiske parlament ekstraordinært den tilspidsede situation.

Sent torsdag aften skal de britiske politikere stemme om en eventuel reaktion på de påståede giftgasangreb i Syrien, og hvordan man skal forholde sig til den blodige konflikt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip