Britiske EU-forhandlinger er i vanskeligheder

Skrevet af admin

19/02/2016

Dagens topnyheder

Topmødet i Bruxelles om David Camerons EU-reformer trækker fredag så meget i langdrag, at delegationer fra alle 28 medlemslande er blevet opfordret til at booke hotelværelser indtil lørdag.

Hvad der oprindelig skulle have været engelsk morgenmad for EU-toppen, blev senere udskudt til brunch, så frokost og derefter aftensmad, mens der var fuld tryk på de bilaterale forhandlinger om et kompromis, som den britiske premierminister kan rejse hjem med for at vinde sin folkeafstemning om at blive i EU.

- Forhandlingerne fortsætter ud på aftenen, skriver David Cameron fredag aften i et tweet, hvor han samtidig aflyser et regeringsmøde samme aften i London.

Tidligere fredag sagde han, at "vi har gjort nogle fremskridt, men der er stadig ingen aftale" på topmødet, der ifølge EU-præsidenten, Donald Tusk, er knald eller fald for de britiske EU-reformer.

- Som jeg har sagt, vil jeg kun indgå en aftale, hvis vi får, hvad Storbritannien har brug for, sagde Cameron.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har hele dagen kæmpet for at afværge østeuropæiske angreb på muligheden for, at også Danmark får mulighed for at udbetale lavere børnepenge til gæstearbejderes børn, der stadig bor i hjemlandet.

De østeuropæiske lande - anført af Polen og Tjekkiet - har forsøgt at begrænse den såkaldte indeksering af børnepengene til kun at være en britisk mulighed.

Fredag formiddag havde Lars Løkke Rasmussen møde med Donald Tusk, senere var der møder på embedsmandsniveau mellem Danmark og Polen, og sidst på eftermiddagen havde den danske statsminister møde med David Cameron.

- Der er fremskridt, men spørgsmålet er, om de er store nok. Det ligger ikke lige på den flade hånd, sagde Lars Løkke Rasmussen, da han ankom til topmødet fredag.

Den franske præsident, François Hollande, har under forhandlingerne været skeptisk over for alt, hvad der bare ligner, at lande uden for euroen kan få nogen form vetoret over eurolandenes beslutninger.

Belgiens premierminister, Charles Michel, bryder sig ikke om Camerons undtagelse fra EU's traktatfæstede ambition om løbende at udvikle en stadig tættere union.

Og flere østeuropæiske lande er gået hårdt til angreb på det kompromisforslag, der ligger på forhandlingsbordet, om at begrænse velfærdsydelser til udenlandske EU-borgere.

En centralt placeret EU-embedsmand siger dog, at han forventer, at EU-topmødet kan slutte med en aftale fredag aften.

- Vi har løsninger på alle emner, men de er ikke accepteret af alle endnu, siger han.

- Der er ikke enighed om noget, før der er enighed om det hele. Derfor fortsætter forhandlingerne. Men vi tror på, at forhandlingerne kan lukkes i aften, siger EU-embedsmanden.

Hvis topmødet når til enighed om Camerons krav til reformer af EU-samarbejdet, ventes han at udskrive folkeafstemning om et ja eller nej til at blive i EU til afholdelse torsdag 23. juni.

/ritzau/