Britiske ledige må samle skrald for dagpenge

Langtidsledige briter skal fra april næste år til at arbejde 30 timer om ugen for staten, hvis de fortsat vil have dagpenge.

Den britiske finansminister, George Osborne, siger, at regeringen vil gennemføre en plan om, at langtidsledige i 30 timer om ugen skal lave arbejde som at samle skrald eller lave mad til gamle.

De kan også arbejde inden for velgørenhed i 30 timer.

Vil de ikke det, kan de i stedet møde op på et jobcenter og søge arbejde hver dag, eller de kan gå på kursus for eksempelvis at lære at læse bedre og på den måde få bedre kompetencer.

Afviser en langtidsledig alle tre muligheder, bliver han eller hun trukket i understøttelsen.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at omkring 200.000 ledige ventes at blive omfattet af reglerne, der ifølge regeringen vil komme til at gælde for personer, som har været uden arbejde i to år eller mere.

Osborne har lanceret planen på det konservative regeringspartis kongres i Manchester mandag.

- For første gang vil alle langtidsledige mennesker, der kan arbejde, blive afkrævet noget tilbage for deres goder og den hjælp, de får til at finde et job, sagde finansministeren ifølge britiske medier i sin tale ved kongressen.

- For de, der har problemer som afhængighed af narkotika, eller som er analfabeter, vil der være et intensivt hjælpeprogram, siger Osborne ifølge BBC.

- Ingen ignoreres eller efterlades uden hjælp. Men ingen får hjælp for ingenting, tilføjer han.

Han siger også, at programmet vil koste 300 millioner pund (2,6 milliarder kroner) og bliver finansieret af besparelser, som meddeles senere i år.

Meningsmålinger viser, at den arbejdende del af den britiske befolkning mener, at Storbritanniens velfærdssystem er blevet for gavmildt.

Storbritanniens næste parlamentsvalg skal afholdes senest i foråret 2015.

/ritzau/

 

Dagens Gossip