Brug af p-piller kan muligvis øge risikoen for grøn stær

P-pillen har mange fordele for de kvinder, som tager den: Den giver pænere hud, færre PMS-symptomer, og så forhindrer den uønsket graviditet.

Men som alle andre typer af medicin så har også p-piller bivirkninger, og nu viser en ny undersøgelse en hidtil ukendt sideeffekt.

Kvinder der indtager oral prævention i mere end tre år kan få en forhøjet risiko for at udvikle grøn stær.

- Måske spiller variationen af forskellige hormonniveauer i din krop en rolle i udviklingen af grøn stær, siger den medicinske professor Elaine Wang, der står bag undersøgelsen ved Duke University School of Medicine i USA, til Women’s Health.

P-pille-forbrugere udvikler grøn stær

Forskerne er da heller ikke helt sikre på, hvad de skal udlede af undersøgelsens resultat, der blev offentliggjort den 18. november ved en medicinkonference i New Orleans.

Forskerne har i undersøgelsen kigget på data fra en stor landsdækkende undersøgelse, hvor 3406 kvinder over 40 år blev undersøgt.

Læs hvordan du bliver fri for PMS på oestrogen.dk

Her stod det klart, at de kvinder der havde brugt præventionsmetoden i tre år eller mere var dobbelt så tilbøjelige til at angive, at de også var blevet diagnosticeret med øjensygdommen.

Behov for yderligere forskning

Men det er dog ikke ensbetydende med, at du skal smide dine p-piller ud lige med det samme.

- Vi ønsker at forsikre kvinder, der tager oral prævention om, at vi ikke ser en tilgrundliggende effekt på dette tidspunkt mellem p-piller og grøn stær, siger Elaine Wang.

Der er behov for yderligere forskning, før forskerne kan give et bud på, hvorfor grøn stær og et forbrug af p-piller kan have noget med hinanden at gøre.

- Jeg ville ikke sige til kvinder, at de skulle undgå p-piller på grund af disse data, siger den amerikanske gynækolog Mary Jane Minkin til Women’s Health.

Drøft dit forbrug af p-piller med øjenlæge

Dit indtag af p-piller kan dog meget vel være en ting, du bør drøfte med din øjenlæge ifølge eksperten.

Læs svaret på, om du må tage p-piller uden pauser på oestrogen.dk

Ligesom andre kendte risikofaktorer som forhøjet øjentryk, det at have en familiehistorik af grøn stær, eller om man er mand eller kvinde kan have indflydelse på, om man kommer til at udvikle sygdommen.

Af Juliane Olsen, NewsDesk, Aller Media

 

Dagens Gossip