Brug det! Vi er vilde med frivilligt arbejde

Fodboldtræner, besøgsven, medlem af menighedsråd eller skolebestyrelse, indsamler og meget mere.

Hele 45 procent af danskerne har inden for de seneste 12 måneder udført ulønnet, frivilligt arbejde, viser en ny undersøgelse, som YouGov har gennemført for Momentum blandt 1005 mennesker.

Undersøgelsen viser samtidig, at potentialet er betydelig større.

55 procent af de, der ikke arbejder som frivillige i dag, er åbne over for at komme i gang. Det svarer til 30 procent af danskerne.

Det vil sige, at i alt 75 procent af danskerne enten udfører frivilligt arbejde eller gerne vil i gang.

Det store potentiale i de frivilliges indsats er da heller ikke gået kommunernes næse forbi.

I Rudersdal Kommune er der lange traditioner for at samarbejde med de frivillige foreninger, og det bliver ikke mindre i fremtiden, forudser Bjarne Pedersen, kommunaldirektør i Rudersdal Kommune og formand for Kommunaldirektørforeningen.

- Inden for en række omsorgsopgaver kunne jeg godt forestille mig, at det bedste, det offentlige kan gøre, er at give nogle gode rammer og faciliteter til de frivillige, siger Bjarne Pedersen og nævner eksempelvis ensomhed blandt ældre, som et oplagt område for frivilligt arbejde.

Undersøgelsen viser, at det især er på de traditionelle velfærdsområder som social og sundhed, der er gode muligheder for at få flere frivillige til at yde en indsats.

Allerede i dag arbejder 16 procent af de frivillige inden for sundhedsområdet og 10 procent inden for det sociale område.

Og spørger man de ikke-frivillige, som gerne vil i gang, så kommer det sociale område ind som topscorer med 43 procent, mens sundhedsområdet er nummer to med 29 procent.

Vibe Klarup Voetmann, direktør i Psykiatrifonden og formand for Frivilligrådet, er ikke i tvivl om, hvad vej det kommer til at gå.

- Det sociale og sundhedsmæssige element i det frivillige arbejde kommer til at fylde mere også i det kulturelle og idrætsorienterede frivillige arbejde, siger hun.

 

Dagens Gossip