Brutalt ISS-krav kan smadre løn i hel branche

Kravet til 100 medarbejdere i ISS om at acceptere en grundløn på 85 kroner i timen kan få afsmittende effekt på hele vinduespudser-branchen i Danmark.

Rengøringsgiganten har stillet et ultimativt krav om 15 procents lønnedgang til vinduespudserne - ellers bliver hver fjerde af dem fyret.

Og det kan blive startskuddet til omfattende lønnedgange, vurderer arbejdsmarkedsforsker professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

- Hvis ISS får mulighed for at barbere lønnen så meget, så stiller det dem betydeligt bedre i konkurrencen med de andre aktører i branchen. Og så bliver det altså ikke kun de 100 medarbejdere, der må gå ned i løn, siger han.

Han kalder ISS' krav for "brutalt" og inspireret af den barske sparerunde i SAS for nylig, hvor piloter og kabineansatte måtte vinke farvel til store dele af deres løn, hvis de ville undgå en konkurs.

- Det er som om, man har fundet ud af, at der er et vindue åbent eller et momentum for brutale nedskæringsmetoder efter SAS. Og det er forventeligt, at nogle arbejdsgiverne vil benytte lejligheden til at ordne fagbevægelsen i en snuptagsløsning, siger Flemming Ibsen.

Arbejdsgiverne har øjnet, at mange af fagbevægelsens medlemmer er møre og modtagelige over for lønfleksibilitet og -nedgange for at beholde jobbet. Men en nedgang fra 117,53 kroner i timen plus tillæg til 85 kroner, som ISS kræver ifølge Fagbladet 3F, er næsten nede i leje, hvor der er tale om løndumping, mener arbejdsmarkedsforskeren.

- Det bliver svært at leve for, når man går fra en i forvejen beskeden timeløn og helt ned til 85 kroner i timen. Hvis en polsk timeløn på 65 kroner i timen er løndumping, så er der ikke langt op. Det her er en uhørt lav løn på det danske arbejdsmarked, siger Flemming Ibsen.

3F's transportgruppe har indkaldt Dansk Industri og ISS til et hastemøde. Rengøringsgiganten kræver, at en aftale om lønnedgang er på plads inden for en uge. Begrundelsen er angiveligt mistede kunder og et presset marked, hvor mange konkurrenter ikke overholder overenskomsten.

 

 

Dagens Gossip