Bryster blottet i kamp for retten til amning

Ordene råbes med lungernes fulde kraft af en kvinde på tæer fra tredje trappetrin foran indgangen til Københavns Rådhus. Hævet op over et menneskehav af østrogen og klapvogne, børn på tæpper og et dusin mænd sporadisk fordelt mellem sutteflasker og børnelegetøj forsøger Trine Maria Larsen at råbe Rådhuspladsen op. Uden megafon. Foran hundredvis delvist simultant ammende kvinder.

»Det giver ingen mening, at vi har et sundhedsministerium, der på den ene side arbejder for, at kvinder skal amme så meget og i så lang tid som overhoved muligt, når vi samtidig har et ligestillingsministerium, der lige pludselig siger, at spisesteder og beværtninger må afvise ammende kvinder,« siger Trine Maria Larsen.

Mandagens demonstration på Rådhuspladsen er hendes initiativ. Hun er utilfreds med, at Ligebehandlingsnævnet i maj gav en caféejer medhold i en klagesag, hvor en kvinde var blevet nægtet at amme sit spædbarn på en café i København. Det skabte efterfølgende røre på de sociale medier, hvor mange kvinder på Facebook i protest skiftede deres profilbillede ud med et, hvor de ammer.

På Christiansborg har Enhedslisten nu krævet, at regeringen med inspiration fra Skotland, Australien og visse amerikanske stater ændrer loven og sikrer alle kvinder ret til at amme. Det er især på de sociale medier, at debatten raser. Her har flere kvinder i protest mod caféernes ammeforbud skiftet deres profilbillede ud med et foto, hvor de ammer deres børn.

Tidligere i år spurgte brancheforeningen for hotel-, restaurant-, catering- og turisterhvervet, HORESTA, 588 medlemmer til deres ammepolitik. Ni oplyste, at de havde forbud mod ammende kvinder.

»Jeg synes selvfølgelig, det er fint, at man gerne vil bestemme over sin egen forretning. Men det er en retning, jeg ikke bryder mig om, når man udelukker ammende kvinder. At afvise en kunde over noget så uskyldigt som en amning, synes jeg, er helt forkert,« siger Trine Maria Larsen.

På Rådhuspladsen står veninderne Mie Kongsbak og Christina Lykke ammende med tæppe om brystet for en sikkerhedsskyld. Men utilfredsheden er ikke gemt væk.

»Jeg føler, at det er undertryggende, når man bliver forvist fra nogen steder, fordi man ammer. Det er jo bare en almindelig kvindekrop, og jeg føler ikke, at nogen burde føle sig krænket. Hvis nogen afviser mig, så vil jeg blive rasende,« siger Mie Kongsbak.

»Når jeg i dag står på Rådhuspladsen og ammer, er det fordi, jeg går ind for fri amning. Det er vigtigt for børnene, og det er godt for deres immunforsvar,« siger Christina Lykke med sin syv måneder gamle søn ved brystet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip