Buffett har ladt sit elefantgevær

Ifølge Wall Street Journal har Berkshire Hathaway nu en pengetank på 36 milliarder dollar (145 mia. kroner), der traditionen tro på et tidspunkt vil materialisere sig i opkøb. Buffett plejer ikke at være blev for at trække den store tegnebog op af lommen, hvis han falder over en investering, der falder i hans smag, men på det seneste er det blevet til mindre af slagsen.

I vinters trak buddet og det efterfølgende køb af fødevare- og ketchup-kæmpen Heinz store overskrifter. Buffett behøvede dog ikke at samle hele den 150 milliarder kroner store regning op, da købet skete i samarbejde med investeringsgiganten 3G Capital.

Siden har der forårsopkøbet af energiselskabet NV Energy til 30 milliarder kroner, men ellers har den stået på småopkøb - der blandt andet er foretaget af Berkshire Hathaways datterselskaber. Nu mener mange så, at tiden kan nærme sig for, at finansmanden atter finder en sværvægter, han kan sluse ind i sin svulmende portefølje.

Warren Buffett bruger selv begrebet »elefanter« om sine storopkøb, og han har ifølge Wall Street Journal stadig lysten til at sætte sin signatur på en stor handel.

»En stor handel er stadig det, der får mit hjerte til at slå hurtigere,« sagde han for nyligt i et interview ifølge avisen.

Det vil være ren spekulation at kaste sig ud i bud på, hvad Warren Buffetts tanker for tiden kredser omkring, når det kommer til opkøb. En ting er dog sikker: Han kan vælge på alle hylder.

En ting er, at han har kontanter nok til at foretage lynopkøb af en størrelse, som andre investeringsselskaber blot kan drømme om. En anden er, at potentielle sælgere står i kø for at komme ind under hans vinger.

Det er ifølge Wall Street Journal ikke bare pengene, der gør Buffett tillokkende for virksomhederejere, enten vil sælge helt eller delvist. Det er også, at Buffett har ry for at overlade en stor del af ansvaret for driften til virksomheders ledelse. Buffett blander sig angiveligt ikke unødigt - med mindre der er tale om, at en af han virksomheder overvejer at foretage et opkøb på egen hånd. I så fald melder han sig på banen.

Finansmanden er dog kendt for sin store skepsis og snusfornuft, når det kommer til opkøb. Under finanskrisens rasen blev han tilbudt store ejerandele i de konkurstruede investeringsbanker. Han svar var nej tak. Han mente at bankerne var uigennemskuelige, oppustede og farlige at røre ved. Da han endelig valgte at tilbyde sin hjælp var det med et så stort krav til hans afkast, at det fik bankchefer til at rysteopgivende på hovedet.

I forbindelse med overtagelsen af Heinz, fortalte Buffett derimod, at han grundlæggende godt kunne lide ideen om at hælde penge i fødevarekoncernen. En af årsagerne var, at han simpelthen syntes, at dens ketchup smagte godt.

 

Dagens Gossip