Bulgarsk politi evakuerer parlamentsmedlemmer

Bygningen var tømt klokken fem, og herefter begyndte arbejdet med at fjerne demonstranternes barrikader, som bestod af blandt andet bænke og skraldespande.

Et tidligere forsøg på at befri de indespærrede endte i håndgemæng mellem de omkring 2000 demonstranter og politiet.

Mindst otte demonstranter og to betjente blev såret, siger hospitalskilder.

Sammenstødet var den første voldelige episode efter 40 dage med massive men fredelige demonstrationer i EUs fattigste land.

Demonstranterne kræver, at det nye teknokratiske kabinet, der tiltrådte efter valget i maj, træder tilbage.

Talsmand for parlamentet Mihail Mikov fordømmer volden.

»Ro og orden må garanteres. Politikere må ikke bruges som gidsler. Deres liv og helbred må ikke sættes på spil, sagde en tydeligt oprørt Mikov til den statslige tv-kanal BNT.

»Der er folk, der er kommet lettere til skade, og der har været anholdelser,« fortalte indenrigsminister Tsvetlin Yovchev, der afslog at komme med yderligere detaljer.

Op mod 10.000 demonstranter har været på gaden i hovedstaden hver aften siden 14. juni, da udnævnelsen af en af landets mediemoguler som leder af landets magtfulde sikkerhedstjeneste bragte sindene i kog.

Demonstrationerne udviklede sig til en mere generel utilfredshed med regeringen og landets politikere, som demonstranterne beskylder for at være korrupte og for lette at påvirke for landets magtfulde oligarker.

Demonstrationerne havde dog været fredelige indtil nu.

Præsident Rosen Plevneliev opfordrede i en erklæring tirsdag aften alle til at afholde sig fra tiltag, der vil føre til en optrapning af konflikten og forstyrre den offentlige orden.

Han appellerede til både politi og demonstranter om at afstå fra vold og holde protesterne fredelige.

Tidligere på året satte otte demonstranter ild til sig selv. Seks af dem døde.

Det fik den tidligere konservative regering under ledelse af Boyko Borisov til at træde tilbage i februar.

»Jeg insisterer på, at regeringen træder tilbage øjeblikkeligt. Det er den eneste måde at formilde folk på,« sagde Borisov sent tirsdag.

BNB/AFP

 

Dagens Gossip