BUPL: Kommuner snyder daginstitutioner for millioner

10/10/2013 09:24

BNB

Nyheder
Det var målet, da regeringen og Enhedslisten sidste år blev enige om årligt at give kommunerne 500 millioner kroner til at forbedre kvaliteten i landets daginstitutioner, skriver dr.dk. Men langt fra alle pengene går til formålet, lyder kritikken nu fra pædagogernes fagforening, BUPL. Af de 500 millioner kroner forventer kommunerne næste år kun at bruge cirka halvdelen - 245 millioner - på daginstitutionerne. Og kun cirka en tredjedel af kommunerne vil bruge pengene, som de skal. Det viser en gennemgang af kommunernes budgetter for 2014, som BUPL har foretaget. Ifølge BUPL-formand Henning Pedersen er der tale om et løftebrud fra kommunernes side. »Jeg synes, det begynder at ligne en skandalesag. Der ligger en klokkeklar aftale mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen om, at de penge skal udmøntes til bedre kvalitet og normeringer i institutionerne,« siger Henning Pedersen til dr.dk. Det var i forbindelse med finanslovsforhandlingerne i 2012, at man afsatte de 500 millioner fra i år og frem. Men heller ikke i 2013 er pengene ifølge BUPL blevet brugt, som de skulle. Det får nu Henning Pedersen til at opfordre regeringen til at gribe ind. »Regeringen må overveje, hvordan man kan lægge et økonomisk pres på kommunerne ved at sige, at fremover vil der kun være adgang til midlerne, hvis man har brugt de penge, man har fået året før,« siger han. Kommunernes Landsforening ønsker ikke at kommentere BUPLs nye undersøgelse, for kommunernes budgetter for næste år kan i de kommende dage nå at blive ændret, siger kontorchef i KLs økonomiske sekretariat Morten Mandøe. Han afviser dog, at kommunerne, som BUPL hævder, brugte pengene forkert i 2013. »Vi lavede i KL en undersøgelse blandt samtlige kommuner i sommer, og den viste, at kommunerne stort set udmønter alle de 500 millioner kroner, der bliver givet, til bedre kvalitet i daginstitutioner,« siger Morten Mandøe. KL er ved at lave endnu en undersøgelse af kommunernes udmøntning af midlerne for hele 2013, men den ligger endnu ikke klar.

Mest læste i dag

Det var målet, da regeringen og Enhedslisten sidste år blev enige om årligt at give kommunerne 500 millioner kroner til at forbedre kvaliteten i landets daginstitutioner, skriver dr.dk.

Men langt fra alle pengene går til formålet, lyder kritikken nu fra pædagogernes fagforening, BUPL.

Af de 500 millioner kroner forventer kommunerne næste år kun at bruge cirka halvdelen - 245 millioner - på daginstitutionerne. Og kun cirka en tredjedel af kommunerne vil bruge pengene, som de skal. Det viser en gennemgang af kommunernes budgetter for 2014, som BUPL har foretaget.

Ifølge BUPL-formand Henning Pedersen er der tale om et løftebrud fra kommunernes side.

»Jeg synes, det begynder at ligne en skandalesag. Der ligger en klokkeklar aftale mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen om, at de penge skal udmøntes til bedre kvalitet og normeringer i institutionerne,« siger Henning Pedersen til dr.dk.

Det var i forbindelse med finanslovsforhandlingerne i 2012, at man afsatte de 500 millioner fra i år og frem. Men heller ikke i 2013 er pengene ifølge BUPL blevet brugt, som de skulle.

Det får nu Henning Pedersen til at opfordre regeringen til at gribe ind.

»Regeringen må overveje, hvordan man kan lægge et økonomisk pres på kommunerne ved at sige, at fremover vil der kun være adgang til midlerne, hvis man har brugt de penge, man har fået året før,« siger han.

Kommunernes Landsforening ønsker ikke at kommentere BUPLs nye undersøgelse, for kommunernes budgetter for næste år kan i de kommende dage nå at blive ændret, siger kontorchef i KLs økonomiske sekretariat Morten Mandøe.

Han afviser dog, at kommunerne, som BUPL hævder, brugte pengene forkert i 2013.

»Vi lavede i KL en undersøgelse blandt samtlige kommuner i sommer, og den viste, at kommunerne stort set udmønter alle de 500 millioner kroner, der bliver givet, til bedre kvalitet i daginstitutioner,« siger Morten Mandøe.

KL er ved at lave endnu en undersøgelse af kommunernes udmøntning af midlerne for hele 2013, men den ligger endnu ikke klar.