Burundi-optøjer bekymrer det internationale samfund

Flere end ti mennesker meldes omkomne, og endnu flere skulle være blevet kvæstet under optøjer i Burundis hovedstad, Bujumbura.

Det internationale samfund udtrykker nu stor bekymring for situationen, hvor flere end 30.000 mennesker allerede er flygtet ud af landet.

- Alle lys blinker i Burundi, og alle alarmer er gået i gang, så hvor er brandvæsnet, siger chefen for Norsk Flygtningeråd og FN's tidligere nødhjælpskoordinator, Jan Egeland.

FN's flygtningechef, Antonio Guterrez, er også bekymret for den tilspidsede situation i Burundi.

- Vi troede, at flygtninge fra Burundi var noget vi aldrig behøvede diskutere igen, men desværre har vi igen en signifikant strøm af flygtninge fra landet, siger Guterrez ifølge nyhedsbureauet AFP.

Stridighederne brød ud, da landets præsident, Pierre Nkurunziza, i forrige weekend officielt meldte ud, at han stiller op til en tredje periode som præsident.

Det mener oppositionen og store dele af befolkningen ikke, at han må, da man ifølge landets forfatning fra 2005 kun må sidde i embedet i to perioder.

En domstol slog tirsdag fast, at præsidenten gerne må stille op til en tredje periode, da han i sin første periode ikke blev valgt af folket, men af et midlertidigt parlament, som blev indsat i 2005 som en del af afslutningen på en 13 år lang borgerkrig i landet.

USA's udenrigsminister, John Kerry, udtrykte mandag bekymring for situation og sagde, at præsident Nkurunzizas beslutning om at genopstille er i strid med forfatningen.

Regeringen og oppositionsgrupperne mødes tirsdag og onsdag i håb om at finde en løsning på konflikten.

Om en uge, den 13. maj, har østafrikanske ledere indkaldt til krisemøde om situationen i Burundi.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip